ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ

Αρχική/DIAGNOSTICS/ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ
ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ2019-05-17T13:35:29+03:00

Project Description

Αιματολογικό & Βιοπαθολογικό Τμήμα

Το τμήμα αυτό ασχολείται με την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία ασθενειών που οφείλονται σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Οι αιματολογικές εξετάσεις παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την ορθή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Βιοχημικό

Το βιοχημικό τμήμα υιοθετεί τεχνολογίες αιχμής και παρέχει σύγχρονες μεθόδους για την μέτρηση τιμών σε εξετάσεις αίματος.

Αιματολογικό

Στο αιματολογικό, πραγματοποιούνται γενικές και ειδικές εξετάσεις αίματος από εξειδικευμένο προσωπικό, με αξιοπιστία στο αποτέλεσμα.

Μικροβιολογικό

Το μικροβιολογικό εργαστήριο συμβάλλει αποκλειστικά στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση μιας ασθένειας. Εδώ πραγματοποιούνται όλες οι εξετάσεις για την ανίχνευση επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών με αξιοπιστία στο αποτέλεσμα.

Ανοσολογικό

Στο ανοσολογικό εργαστήριο, πραγματοποιούνται εξετάσεις για την ανεύρεση αυτοαντισωμάτων, αλλεργιογόνων ή αντιγόνων ιστοσυμβατότητας.

Αλλεργιολογικό

Στο αλλεργιολογικό τμήμα, διερευνάται όλο το φάσμα των αλλεργικών παθήσεων με σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους (π.χ. Rast test για κάθε είδους ευαισθησία).

Νεοπλασματικοί Δείκτες

Οι νεοπλασματικοί δείκτες είναι καθοριστικοί για την ένδειξη της κλινικής πορείας του ασθενούς και μερικές φορές χρησιμεύουν ώστε να εκτιμηθεί σωστά η νεοπλασία (ανώμαλος πολλαπλασιασμός κυττάρων).

Επίπεδα Φαρμάκων

Για ένα σωστό θεραπευτικό αποτέλεσμα θα πρέπει τα επίπεδα φαρμάκων, δηλαδή η στάθμη τους στον οργανισμό, να ελέγχονται με αιματολογικές εξετάσεις. Έτσι αποφεύγεται η άσκοπη χρήση τους και χορηγούνται οι σωστές ποσότητες που αποκλείουν πιθανές παρενέργειες.

Προγεννητικός Έλεγχος

Πραγματοποιούνται αιματολογικές, ουρολογικές, υπερηχογραφικές, γυναικολογικές εξετάσεις, που αξιολογούν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης την ανάπτυξη του εμβρύου.

Ο προγεννητικός έλεγχος στην διάρκεια του πρώτου τριμήνου, στοχεύει στο να βρεθούν τυχόν χρωμοσωματικές ανωμαλίες στο έμβρυο. Στην διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, υπάρχει ακριβής εικόνα για το έμβρυο. Σε περίπτωση που οι εξετάσεις δείξουν χρωμοσωματικές ανωμαλίες η έγκυος γυναίκα παραπέμπεται σε αμνιοπαρακέντηση.

Υπηρεσίες στην Διάγνωση

Αιματολογικό Υπηρεσίες

 • Αιμοληψίες κατ’ οίκον
 • Γενική αίματος-πλακάκι (μικροσκοπική εξέταση επιχρίσματος περιφερικού αίματος)
 • Έλεγχος πήξης-αιμόστασης
 • Έλεγχος θρομβοφιλίας
 • ΔΕΚ
 • ΤΚΕ
 • Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης
 • Ομάδα αίματος, παράγοντας Rhesus
 • Άμεση-έμμεση Coombs

Μικροβιολογικές Υπηρεσίες

 • Καλλιέργειες όλων των βιολογικών δειγμάτων για αερόβια-αναερόβια μικρόβια και μύκητες.
 • Ταυτοποίηση μικροβίων
 • Αντιβιόγραμμα
 • Αερόβια και αναερόβια καλλιέργεια κολπικού-τραχηλικού υγρού
 • Καλλιέργεια μυκοπλάσματος-ουρεαπλάσματος-χλαμυδίων
 • Γενική και καλλιέργεια ούρων
 • Γενική και καλλιέργεια κοπράνων
 • Παρασιτολογική-μικροσκοπική εξέταση κοπράνων
 • Καλλιέργεια κοπράνων
 • Ιολογικός έλεγχος
 • Έλεγχος λοιμωδών νοσημάτων
 • Σπερμοδιάγραμμα
 • Καλλιέργεια σπέρματος-ουρηθρικού
 • Καλλιέργεια πύου-τραύματος
 • Καλλιέργεια δέρματος-τριχών-ονύχων για μύκητες
 • Καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος και πτυέλων
 • Καλλιέργεια ωτικού εκκρίματος

Βιοχημικές Υπηρεσίες

 • Βιοχημικός έλεγχος
 • Νεοπλασματικοί δείκτες
 • Επίπεδα φαρμάκων
 • Έλεγχος βιταμινών
 • Λιπιδαιμικός έλεγχος

Ανοσολογικές Υπηρεσίες

 • Έλεγχος αυτοάνοσων νοσημάτων

Προληπτικές Εξετάσεις

Στα πλαίσια της πρόληψης, προχώρησαμε στην δημιουργία ειδικών πακέτων εξετάσεων με κριτήρια που καλύπτουν πλήρως όλες τις πληθυσμιακές ομάδες.

Ο προληπτικός έλεγχος έχει σημαντικό ρόλο καθώς αξιολογεί την γενική κατάσταση της υγείας του ατόμου,  την ύπαρξη προδιάθεσης για κάποια πάθηση και την έγκαιρη διάγνωση διαφόρων νοσημάτων.

Οι ανάγκες πρόληψης της υγείας του σύγχρονου ανθρώπου και η ανάπτυξη της τεχνολογίας στον τομέα της υγείας, μας παρέχουν σήμερα σύγχρονα, αξιόπιστα εργαλεία για την έγκαιρη πρόληψη και διάγνωση διαφόρων παθήσεων στο αρχικό τους στάδιο. Γι΄αυτό, το ΙΑΜΑ δημιούργησε και προσφέρει μια σειρά από ειδικές εξετάσεις προληπτικού ελέγχου σε προσιτές τιμές, βασισμένες σε διεθνή πρότυπα, οι οποίες καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις σύγχρονες διαγνωστικές απαιτήσεις της προληπτικής ιατρικής. Οι κύριες κατηγορίες των check ups είναι:

Προτεινόμενες προληπτικές εξετάσεις για άνδρες, από τις πιο βασικές έως και τις πιο λεπτομερής. Οι προληπτικές ιατρικές εξετάσεις όταν πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, μπορούν να δείξουν την αρχή ενός προβλήματος.  Κάνοντας το ετήσιο check up σύμφωνα με τις ατομικές ανάγκες και τον τρόπο ζωής σας, κάνετε το πρώτο βήμα προς την σωστή ενημέρωση και έγκαιρη πρόληψη.    Δείτε Check ups Ανδρών…
Δεδομένου του απαιτητικού ρόλου της σύγχρονης γυναίκας και της πολυδιάστατης καθημερινότητας της, δημιουργήσαμε προληπτικά πακέτα εξετάσεων για τις γυναίκες, από τα πιο βασικά check up έως και τα πιο λεπτομερή. Οι προληπτικές ιατρικές εξετάσεις όταν πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, μπορούν να δείξουν την αρχή ενός προβλήματος.  Κάνοντας το ετήσιο check up σύμφωνα με τις ατομικές ανάγκες και τον τρόπο ζωής σας, κάνετε το πρώτο βήμα προς την σωστή ενημέρωση και έγκαιρη πρόληψη.    Δείτε Check ups Γυναικών…
O τακτικός έλεγχος της υγείας των παιδιών είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν των ενηλίκων. Στο ΙΑΜΑ σχεδιάσαμε πακέτα εξετάσεων βασισμένα στις ιδιατερότητες της παιδικής ηλικίας, όπως έντονη αθλητική δραστηριότητα λόγω του παιχνιδιού, πιθανές αλλεργίες – αμυγδαλίτιδες, διατροφική επάρκεια – διαταραχές βάρος, θέματα ανάπτυξης – συγκέντρωσης. Δείτε Check ups Παιδιών…
Οι απαιτήσεις της καθημερινής ζωής, η δουλειά, και οι κάθε είδους δραστηριότητες καταπονούν τον οργανισμό μας.  Σε συνδυασμό και με τις άστατες διατροφικές συνήθειες πολλές φορές μειώνουν σημαντικές βιταμίνες του οργανισμού.  Κάνοντας τακτικά ένα στοχευμένο check up εντοπίζουμε τυχόν ελλείψεις σε απαραίτητες βιταμίνες και όχι μόνο, στον οργανισμό μας.         Δείτε Check up Ευζωϊας & Ευεξίας…
Ξεκινώντας κάθε μορφή άσκησης, είναι σκόπιμο, να κάνουμε ένα check up για να επιβεβαιώσουμε το επίπεδο της φυσική μας κατάστασης, ειδικά εάν έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά εντατικής άσκησης.  Δείτε Check up Προαθλητικό…

Παθήσεις & Συμπτώματα

Ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι ζουν πλέον περισσότερο είναι γιατί η πρόληψη αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας αλλά και γιατί η πρόσβαση στις εξετάσεις πρόληψης είναι πιο προσιτή.  Έτσι κοινές παθήσεις όπως Αναιμία, Καρδιακά νοσήματα, Πίεση, που εντοπίζονται σε αρχικό στάδιο, αντιμετωπίζονται πολύ πιο εύκολα, ακολουθώντας τα παρακάτω 3 βήματα:

Στο IAMA δημιουργήσαμε για εσάς τον χώρο στον οποίο μπορείτε, γρήγορα, άμεσα και ανθρώπινα να έχετε μία ολοκληρωμένη εικόνα της υγείας σας και των επόμενων βημάτων εάν απαιτείται.

Κύρια Προβλήματα που Απειλούν την Υγεία Μας

Υπάρχουν διάφορα νοσήματα, τα οποία δεν είναι συμπτωματικά και συνεπώς “περνάνε” απαρατήρητα και εντοπίζονται όταν πλέον η νόσος έχει προχωρήσει αρκετά.  Οι τακτικές προληπτικές εξετάσεις είναι η πυξίδα μας για την ευζωϊα και την ευεξία.

Υπέρταση

Ένας « σιωπηλός δολοφόνος», από τον οποίο κινδυνεύουν πολλοί άνθρωποι στις βιομηχανικές χώρες και ένας μεγάλος αριθμός ασθενών πεθαίνει κάθε χρόνο. Επηρεάζει έναν στους τρεις πολίτες και αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες πρόκλησης καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, νεφρικής ανεπάρκειας

Έχουμε αρτηριακή υπέρταση όταν η συστολική πίεση του αρτηριακού αίματος είναι 140 mmHg ή μεγαλύτερη ή/και η διαστολική είναι 90mmHg ή μεγαλύτερη (ενήλικας άνω των 18 ετών).

Η παχυσαρκία, η αύξηση του σωματικού βάρους, η υψηλή πρόσληψη NaCl (μαγειρικό αλάτι), χαμηλή διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου και καλίου, η κατανάλωση οινοπνευματωδών, το ψυχοκοινωνικό στρες και τα χαμηλά επίπεδα σωματικής άσκησης, αποτελούν ισχυρούς, ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου υπέρτασης. Ενδέχεται όμως να οφείλεται σε άλλες παθήσεις, όπως νεφρική νόσος, φαιοχρωμοκύττωμα, υπερθυρεοειδισμός, κ.ά., ονομάζεται δευτεροπαθής υπέρταση και αντιμετωπίζεται παράλληλα με την πρωτοπαθή νόσο. 

Τα συμπτώματα της νόσου είναι η «κεφαλαλγία της υπέρτασης» (πρωϊ στην ινιακή περιοχή), η ζάλη, το αίσθημα παλμών, και η εύκολη κόπωση.

Για την διάγνωση της πρωτοπαθούς ή δευτεροπαθούς υπέρτασης,  η αρχική αξιολόγηση περιλαμβάνει αρχικά εργαστηριακές εξετάσεις όπως μέτρηση ηλεκτρολυτών του ορού, εξέταση της νεφρικής λειτουργίας, της γλυκόζης νηστείας και των λιπιδίων. Στη συνέχεια ο καρδιολόγος θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων και με μετρήσεις στο ιατρείο σε καθιστή θέση, με το πλήρες ιστορικό και κλινική εξέταση του ασθενή και θα προτείνει περαιτέρω εξετάσεις εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Αναιμία

Συνήθως επηρεάζει τις γυναίκες καθώς χάνουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου κατά την περίοδό τους, με αποτέλεσμα να εμφανίσουν αναιμία λόγω έλλειψης του μετάλλου. Η αναιμία είναι μία παθολογική κατάσταση κατά την οποία μειώνεται η ποσότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία περιέχουν την αιμοσφαιρίνη, δηλαδή την ουσία που μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς.  Όταν κάποιος πάσχει από αναιμία, ο οργανισμός του δυσκολεύεται να λάβει το οξυγόνο που έχει ανάγκη και είναι χλωμός, αισθάνεται κουρασμένος, του κόβεται η ανάσα.

Τα βασικά συστατικά που δεν πρέπει να λείπουν από την διατροφή μας και συντελούν στην δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι ο σίδηρος, η βιταμίνη Β12 και το φολικό οξύ.

Κάνοντας τακτικό  προληπτικό έλεγχο, ακόμα και έαν δεν έχετε συμπτώματα, είναι απαραίτητο καθώς η αναιμία έαν εντοπιστεί στο check up, πρεπει να αξιολογηθεί από τον γιατρό. Η ιατρική αξιολόγηση είναι απαραίτητη καθώς μπορεί να οφείλεται σε απλά ιογενή νοσήματα, διατροφικές συνήθειες ή σοβαρά νοσήματα, που πρέπει να διαγνωστούν άμεσα όπως καρκινώματα, ηπατικά νοσήματα, γαστρεντερικά νοσήματα.

Καρδιακές Παθήσεις

Τα καρδιακά προβλήματα είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτου των ανθρώπων, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι σε αυτά οφείλεται το 40% των θανάτων παγκοσμίως. Η κύρια αιτία που προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια είναι η στεφανιαία νόσος, έμφραγμα του μυοκαρδίου, βαλβιδοπάθειες, οι λοιμώξεις του μυοκαρδίου. Μπορεί όμως και μία αρρύθμιστη επί χρόνια υπέρταση να καταλήξει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Συνοπτικά τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν:

-Συνεχές αίσθημα κόπωσης

-Δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητες

-Οίδημα (πρήξιμο) στα πέλματα, τους αστραγάλους, τα πόδια ή την κοιλιά

-Αύξηση βάρους

-Δύσπνοια κατά την προσπάθεια ή σε ηρεμία

-Δυσκολία στην αναπνοή όταν ξαπλώνει

Η πρόληψη με τακτικό check up και η παρακολούθηση της πίεσης είναι το “κλειδί” για την πρόληψη της νόσου ή τον εντοπισμό της έγκαιρα για την σωστή διαχείρηση της με την κατάλληλη ιατρική αξιολόγηση.

Διαβήτης

Ο διαβήτης τύπου ΙΙ, οφείλεται στην υπερβολική αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Το σώμα μας μετατρέπει το φαγητό που τρώμε σε γλυκόζη, την οποία τα κύτταρά σας χρησιμοποιούν για ενέργεια. Όμως τα κύτταρα μας χρειάζονται ινσουλίνη για να μεταβολίσουν την γλυκόζη και αν το σώμα μας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, ή αν τα κύτταρα μας αντιστέκονται στην ινσουλίνη που παράγει το σώμα μας, η γλυκόζη δεν μπορεί να εισχωρήσει σε αυτά και έτσι δεν έχουμε ενέργεια. Είναι μια διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης που οδηγεί σε υπεργλυκαιμία, δηλαδή αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Τα προειδοποιητικά συμπτώματα μπορεί να ήπια, να μην τα παρατηρήσετε εγκαίρως και να εκδηλώσετε προβλήματα από τη μακροπρόθεσμη βλάβη που προκαλείται από την ασθένεια. Τα προειδοποιητικά σημάδια είναι: Πείνα, κόπωση, συχνοουρία, δίψα, ξηροστομία, θολή όραση.

Κάνοντας τακτικές εξετάσεις αίματος μπορούμε να εντοπίσουμε τον προδιαβήτη, που είναι μια μεταβολική κατάσταση κατά την οποία οι τιμές σακχάρου, είτε στη νηστεία ή μετά τη λήψη τροφής, είναι ανώτερες του φυσιολογικού αλλά όχι σε επίπεδα που πληρούν τα κριτήρια διάγνωσης του διαβήτη. Αν και είναι ένα στάδιο πριν τη διάγνωση του διαβήτη, εντούτοις προκαλεί ήδη αρνητικές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Εάν ο προδιαβήτης διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να μην εξεληχθεί σε διαβήτη κάνοντας απλές καθημερινές διατροφικές αλλαγές, καθημερινή άσκηση και απώλεια βάρους.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νεώτερες Εξελίξεις στην Ιατρική, Θέματα για την Υγεία, την Ομορφιά, την Ευεξία – Wellness.

Τελευταία Νέα στην Υγεία- Ανακαλύψτε Συμβουλές και Προτάσεις για Ευζωϊα & Ευεξία

Γίνετε Μέλος του ΙΑΜΑ και βελτιώστε την Υγεία σας Σήμερα!