CHECK UP ΠΙΕΣΗΣ

Αρχική/BLOOD PRESSURE/CHECK UP ΠΙΕΣΗΣ
CHECK UP ΠΙΕΣΗΣ2019-08-06T19:44:25+03:00

Project Description

Διαγνωστικές εξετάσεις για διερεύνηση πίεσης

Όσες φορές κι αν το πούμε, δεν θα είναι ποτέ αρκετό: Το οφείλουμε στον εαυτό μας, αλλά και στην οικογένειά μας να φροντίζουμε και να προφυλάσσουμε την υγεία μας.  Οι προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, όμως, είναι εξίσου σημαντικές και πρέπει να πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.  Το Βασικό Πακέτο είναι το πρώτο βήμα προς την σωστή ενημέρωση και έγκαιρη πρόληψη.

Οι Δείκτες που σώζουν

Ένα check up θα που θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε συχνά μία φορά το χρόνο είναι το παρακάτω:

 • Γενική Αίματος
 • Σάκχαρο

 • Ουρία
 • Κρεατινίνη
 • Χοληστερίνη

 • Τριγλυκερίδια
 • HDL
 • LDL
 • SGOT
 • SGPT

 • Ουρικό Οξύ
 • Ρενίνη
 • Αλδοστερόνη
 • Κορτιζόλη Αίματος
 • Κορτιζόλη ούρων 24ώρου

 • Triplex Νεφρικών Αρτηριών 

 • Επιπλέον αξιολόγηση αποτελεσμάτων από Παθολόγο

Είναι μία αρχή για να δούμε πόσο μας επηρεάζει το στρες…

Το ετήσιο αιματολογικό check up είναι απαραίτητο για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων υγείας στο αρχικό τους στάδιο, όπου η αντιμετώπιση τους είναι πιο εύκολη.

Μια πρώτη ένδειξη

Γενική αίματος: Περιλαμβάνει τον αιματοκρίτη, την αιμοσφαιρίνη, τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των λευκών και τα αιμοπετάλια.  Η εξέταση αυτή μας “δείχνει” αν υπάρχει αναιμία, η οποία μπορεί να οφείλεται σε διάφορα προβλήματα π.χ. εσωτερική αιμορραγία, εάν υπάρχουν διαταραχές στην πήξη του αίματος, εάν υπάρχει λοίμωξη ή μειωμένη ανοσία του οργανισμού.

Χοληστερόλη (Χολιστερίνη):  Είναι λιποπρωτεϊνες που κυκλοφορούν στο αίμα μας και χωρίζονται σε: χαμηλής πυκνότητας LDL (Low Density Lipoproteins) “κακή” χοληστερίνη και σε HDL (High Density Lipoproteins) “καλή” χοληστερίνη. Η LDL εναποτίθεται στα τυχώματα των αιμοφόρων αγγείων και προκαλεί αρτηριοσκλήρωση ενώ η HDL βοηθά στην απομάκρυνση της LDL και στην διατήρηση της καλής υγείας των αιμοφόρων αγγείων.

Η εξέταση της χοληστερίνης μας προστατεύει από μελλοντικά καρδιακά νοσήματα  όπως η στεφανιαία νόσος, καρδιοπάθεια, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τριγλυκερίδια: είναι το λίπος που κυκλοφορεί στο αίμα μας και προέρχεται από τις παραπάνω θερμίδες που καταναλώνουμε και το σώμα μας δεν τις χρειάζεται, μετατρέποντας τις σε τριγλυκερίδια.

Ουρία: είναι ο δείκτης της νεφρικής λειτουργίας, δηλαδή μας δείχνει κατά πόσο σωστά λειτουργούν τα νεφρά μας.  Ερμηνεύεται σε συνδυασμό με την κρεατινίνη για πιο ακριβή αποτελέσματα.

Ουρικό Οξύ: Είναι διαφορετική ουσία από την ουρία.  Δημιουργείται όταν το σώμα μας διασπά τις πουρίνες, τις οποίες λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας όπως συκώτι, ξερά φασόλια, μπιζέλια, μπύρα, κ.α.  Τα αποτελέσματα της εξέτασης μας δείχνουν εάν το σώμα μας, παράγει πολύ ουρικό οξύ ή δεν αφαιρεί αρκετό.  Μαζί με την Ουρία και την κρεατίνινη αποτελούν την τριπλέτα που μας δείχνει την κατάσταση των νεφρών.

ΤΚΕ: Ταχύτητα Καθιζήσεως Ερυθρών (ΤΚΕ) αποτελεί ένα γενικό δείκτη που από μόνος του δεν συνδέεται με κάποια νόσο.  Οι τιμές των αποτελεσμάτων όμως, εάν είναι υψηλές μας δείχνουν ότι ο οργανισμός μας έχει ενεργοποιηθεί για την αντιμετώπιση κάποιου προβλήματος.  Αποτελεί κατά κάποιο τρόπο ένα σύστημα συναγερμού του οργανισμού μας.

Ηπατικοί Δείκτες (SGOT, SGPT,  Αλκαλική Φωσφατάση): είναι οι σημαντικοί δείκτες, καθώς μας δείχνουν την κατάσταση του συκωτιού και αποτελούν ένδειξη για διάφορα νοσήματα όπως χρόνιες ηπατίτιδες, αυτοάνοσα νοσήματα.

Σάκχαρο: Οι αυξημένες τιμές μπορεί να μας προειδοποιούν για αρχική μορφή διαβήτη – προδιαβήτης.  Ο προδιαβήτης εμφανίζεται πριν εκδηλωθεί ο διαβήτης τύπου ΙΙ, δεν έχει συμπτώματα και εντοπίζεται μόνο με την εξέταση αίματος. Ονομάζεται προδιαβήτης όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό, αλλά όχι ακόμα τόσο υψηλά ώστε να διαγνωστεί ο ασθενής ως διαβητικός. Σε μερικές περιπτώσεις που δεν υπάρχει ιστορικό διαβήτη συστήνεται και έλεγχος του πάγκρεας με αξονική τομογραφία.

Γενική Ούρων: μας δείχνει το πόσο καλά λειτουργεί το σώμα μας.  Εντοπίζει διάφορες παθήσεις σε αρκετά μέρη του σώματος καθώς και του ουροποιητικού συστήματος (νεφρά, ουρητήρες, ουροδόχο κύστη, ουρολοιμώξεις), του ήπατος και του σακχαρώδη διαβήτη.

Τι χρειάζετε να κάνετε πριν την εξέταση

Εξετάσεις Αίματος

Η αιμοληψία γίνεται το πρωί, πριν γευματίσετε. Απαιτείται 12ωρη νηστεία, το βραδινό γεύμα να είναι ελαφρύ και να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ την προηγούμενη ημέρα.  Την ημέρα της εξέτασης μπορείτε να καταναλώσετε νερό πριν την αιμοληψία.

Γενική Ούρων

Το καταλληλότερο δείγμα είναι τα πρώτα πρωινά ούρα.  Αφήνετε λίγα ούρα να τρέξουν και συλλέγετε το μέσον της ούρησης σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη που έχετε προμηθευτεί από το φαρμακείο.  Η προσκόμιση δείγματος στο μικροβιολογικό εργαστήριο πρέπει να γίνει εντός 1 ώρας από την συλλογή.

Triplex Νεφρικών Αρτηριών

Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία για την εξέταση και γίνεται οποιαδήποτε  ώρα της ημέρας.

Τι σημαίνουν τα νούμερα

Πιθανότατα, όταν παίρνετε τα αποτελέσματα των εξετάσεων σας θα θέλατε να μπορούσατε να είχατε μία γενική εικόνα για το τι σημαίνουν και για ποιά νοσήματα σας προειδοποιούν. Αν και ο γιατρός σας είναι αυτός που μπορεί σε συνδυασμό και με την κλινική εξέταση και το ιστορικό σας, να αξιολογήσει με ακρίβεια τα αποτελέσματα, οι παρακάτω πληροφορίες θα δώσουν κάποιες αρχικές απαντήσεις στις απορίες σας.

Αποκωδικοποίησε τα αποτελέσματα…

Οι απαντήσεις των εξετάσεων, σας δείχνουν τα αποτελέσματα σας καθώς και τις φυσιολογικές τιμές ανά δείκτη εξέτασης.  Τι σημαίνουν όμως;

Ο χαμηλός αιματοκρίτης, μπορεί να είναι ένδειξη για αναιμία, ενώ ο υψηλός αιματοκρίτης μπορεί να είναι ένδειξη για Πολυκυτταραιμία.

Τα αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια ίσως είναι μία ένδειξη για λοίμωξη, ενώ όταν είναι μειωμένα μας δείχνει μειωμένη ανοσία του οργανισμού.

Ο μικρός αριθμός αιμοπεταλίων προδιαθέτει για αιμορραγίες, ενώ ο μεγάλος αριθμός αιμοπεταλίων προδιαθέτει για θρομβώσεις.

Εάν ο δείκτης της ΤΚΕ είναι αυξημένος μπορεί να υποδηλώνει ότι ίσως έχουμε ένα μικρό θέμα υγείας όπως μία απλή γρίπη, ή ουρολοίμωξη, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό όπως χρόνια φλεγμονή, ή μία νεοπλασματική νόσος.  Στην περίπτωση που είναι μειωμένος τότε πιθανές αιτίες μπορεί να είναι συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, ανεπάρκεια παράγοντα V, υπολευκωματιναιμία, ποικιλοκυττάρωση, πολυκυτταραιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια εάν και είναι σε κάποιο βαθμό απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, σε υψηλά επίπεδα δημιουργούν προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία,  τα οποία οδηγούν αργότερα σε καρδιακά νοσήματα.

Το αυξημένο ουρικό οξύ μπορεί να δημιουργήσει ουρική αθρίτιδα, και παθήσεις των νεφρών, όπως πέτρες. Εάν τα επίπεδα είναι χαμηλά μπορεί να οφείλεται σε Σύνδρομο Fanconi, Σύνδρομο Wilson, διατροφή χαμηλή σε πουρίνες.

Όταν τα επίπεδα των δεικτών της ουρίας είναι υψηλά, υποδηλώνουν βλάβη στη λειτουργία των νεφρών (οξεία ή χρόνια), μπορεί όμως να έχουν αυξηθεί από καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα του μυοκαρδίου, αιμορραγία από το γαστρεντερικό, απόφραξη του ουροποιητικού ή αφυδάτωση. Τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να οφείλονται σε φυσιολογική κύηση, σε υποσιτισμό ή σε σοβαρή ηπατική νόσο. που επηρεάζει την σύνθεση της ουρίας (φάρμακα, ηπατίτιδες, κ.α.).

Ηπατικοί Δείκτες (SGOT, SGPT,  Αλκαλική Φωσφατάση): Οι αυξημένες τρανσαμινάσες δείχνουν πρόβλημα στο συκώτι, με την πιο συχνή αιτία να είναι το λιπώδης ήπαρ (ύπαρξη λίπους στο συκώτι). Το λιπώδες ήπαρ συχνά οφείλεται σε συστηματική κατανάλωση αλκοολισμού, παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης η λήψη ορισμένων φαρμάκων (αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, φάρμακα για την χοληστερίνη), οι ιογενείς ηπατίτιδες, τα αυτοάνοσα νοσήματα, μεταβολικά και αγγειακά αίτια μπορεί να ευθύνονται για την αύξηση των ηπατικών ενζύμων.

Σάκχαρο: Οι αυξημένες τιμές αυτού του δείκτη δείχνουν ότι στο αίμα σας κυκλοφορεί υπερβολική ποσότητα σακχάρου (γλυκόζης). Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την ινσουλίνη, την ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και ρυθμίζει την πρόσληψη από τα κύτταρα της απαραίτητης για τη λειτουργία τους γλυκόζης. Ο διαβήτης τύπου 2 ξεκινά συνήθως όταν τα κύτταρα δεν χρησιμοποιούν την ινσουλίνη κατάλληλα (η λεγόμενη αντίσταση στην ινσουλίνη).

Γενική Ούρων: Η παρουσία ερυθρών αιμοσφαιρίων στα ούρα έχει μεγάλη διαγνωστική σημασία. Μπορεί να σχετίζεται με την ύπαρξη λίθου στα νεφρά, με λοιμώξεις, με όγκους κλπ.. Ενώ η παρουσία πύου συνήθως συνδέεται με λοιμώξεις του ουροποιητικού.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

 • Το εύρος των φυσιολογικών τιμών είναι ενδεικτικό.  Οι εργαστηριακοί παράμετροι διαφέρουν και παρουσιάζουν διακυμάνσεις από μικροβιολογικό σε μικροβιολογικό εργαστήριο.
 • Οι πληροφορίες που σας παρέχουμε σχετικά με την ερμηνεία των εργαστηριακών εξετάσεων, είναι ενημερωτικές και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν ιατρικές συμβουλές.
 • Ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα συνεκτιμήσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων, μαζί την κλινική σας εικόνα και το ιστορικό σας και ο οποίος θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νεότερες Εξελίξεις στην Ιατρική, Θέματα για την Υγεία, την Ομορφιά, την Ευεξία – Wellness.

Τελευταία Νέα στην Υγεία- Ανακαλύψτε Συμβουλές και Προτάσεις για Ευζωϊα & Ευεξία

Γίνετε Μέλος του ΙΑΜΑ και βελτιώστε την Υγεία σας Σήμερα!