CHECK UP ΑΝΑΙΜΙΑΣ

Αρχική/CHECK UP MAIN/CHECK UP ΑΝΑΙΜΙΑΣ
CHECK UP ΑΝΑΙΜΙΑΣ2019-08-06T21:07:51+03:00

Project Description

Διαγνωστικές εξετάσεις για διερεύνηση αναιμίας

Όσες φορές κι αν το πούμε, δεν θα είναι ποτέ αρκετό: Το οφείλουμε στον εαυτό μας, αλλά και στην οικογένειά μας να φροντίζουμε και να προφυλάσσουμε την υγεία μας.  Οι προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, όμως, είναι εξίσου σημαντικές και πρέπει να πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.  Το Βασικό Πακέτο είναι το πρώτο βήμα προς την σωστή ενημέρωση και έγκαιρη πρόληψη.

Οι Δείκτες που σώζουν

Ένα check up θα που θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε συχνά μία φορά το χρόνο είναι το παρακάτω:

 • Γενική Αίματος
 • Σίδηρος
 • Φερριτίνη

 • Ηλεκτροφόρηση Αιμοσφαιρίνης
 • B12

 • Φυλλικό Οξύ
 • Σιδηροδεσμευτική Ικανότητα

Μήπως έχετε αναιμία και δεν το έχετε καταλάβει;

Νιώθετε “πτώμα” και μετά βίας περνάει η μέρα; Ίσως πιστεύετε ότι φταίνε τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας σας, ή το ότι ξενυκτάτε τακτικά τις καθημερινές!  Εάν όμως δοκιμάσατε να χαμηλώσετε τους καθημερινούς ρυθμούς σας και ξεκουραστήκατε αλλά πάλι νιώθετε καταβεβλημένη;  Μία εξέταση αίματος, θα δείξει εάν έχετε αναιμία.

Τι είναι και ποιά είναι τα συμπτώματα της

Αναιμία ονομάζεται η κατάσταση στην οποία παρατηρείται χαμηλός αιματοκρίτης – αιμοσφαιρίνη στον οργανισμό.  Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:

Ανεξήγητη κούραση

Ωχρό δέρμα

Ταχυκαρδίες

Aδυναμία συγκέντρωσης

Σπάσιμο νυχιών

Πονοκέφαλος

Ζαλάδες

Που οφείλεται

Υπάρχουν διάφοροι λόγοιγια τους οποίους μειώνονται τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό έτσι ώστε να προκληθεί σιδηροπενική αναιμία.

 • Οι στερητικές δίαιτες, εξαντλούν τα αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό σας, όπως επίσης εάν έχετε βγάλει από την διατροφή σας το κρέας και τα αυγά.
 • ε την πάροδο της ηλικίας μειώνεται η απορρόφηση του σιδήρου από το έντερο
 • σιδηροπενική αναιμία είναι συχνότερη στις γυναίκες, λόγω της εμμήνου ρύσεως.  Με την απώλεια αίματος καθε μήνα αδειάζουν οι αποθήκες σιδήρου του οργανισμού τους

Τι χρειάζεται να κάνετε πριν την εξέταση

Εξετάσεις Αίματος

Η αιμοληψία γίνεται το πρωί, πριν γευματίσετε. Απαιτείται 12ωρη νηστεία, το βραδινό γεύμα να είναι ελαφρύ και να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ την προηγούμενη ημέρα.  Την ημέρα της εξέτασης μπορείτε να καταναλώσετε νερό πριν την αιμοληψία.

Τι σημαίνουν τα νούμερα

Πιθανότατα, όταν παίρνετε τα αποτελέσματα των εξετάσεων σας θα θέλατε να μπορούσατε να είχατε μία γενική εικόνα για το τι σημαίνουν και για ποιά νοσήματα σας προειδοποιούν. Αν και ο γιατρός σας είναι αυτός που μπορεί σε συνδυασμό και με την κλινική εξέταση και το ιστορικό σας, να αξιολογήσει με ακρίβεια τα αποτελέσματα, οι παρακάτω πληροφορίες θα δώσουν κάποιες αρχικές απαντήσεις στις απορίες σας.

Αποκωδικοποίησε τα αποτελέσματα…

Οι απαντήσεις των εξετάσεων, σας δείχνουν τα αποτελέσματα σας καθώς και τις φυσιολογικές τιμές ανά δείκτη εξέτασης.  Τι σημαίνουν όμως;

Ο χαμηλός αιματοκρίτης, μπορεί να είναι ένδειξη για αναιμία, ενώ ο υψηλός αιματοκρίτης μπορεί να είναι ένδειξη για Πολυκυτταραιμία.

Τα αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια ίσως είναι μία ένδειξη για λοίμωξη, ενώ όταν είναι μειωμένα μας δείχνει μειωμένη ανοσία του οργανισμού.

Ο μικρός αριθμός αιμοπεταλίων προδιαθέτει για αιμορραγίες, ενώ ο μεγάλος αριθμός αιμοπεταλίων προδιαθέτει για θρομβώσεις.

Σίδηρος & Φερριτίνη: Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να δημιουργήσει μια συγκεκριμένη μορφή αναιμίας που ονομάζεται σιδηροπενική αναιμία και η οποία συνοδεύεται από συμπτώματα αδυναμίας και εύκολης κόπωσης.  Επίσης προκαλεί καρδιολογικά προβλήματα (αρρυθμία, διόγκωση της καρδιάς, καρδιακή ανεπάρκεια), προβλήματα στην εγκυμοσύνη, αναπτυξιακά προβλήματα (σωματικά και νοητικά, στα νήπια και στα παιδιά), λοιμώξεις.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

 • Το εύρος των φυσιολογικών τιμών είναι ενδεικτικό.  Οι εργαστηριακοί παράμετροι διαφέρουν και παρουσιάζουν διακυμάνσεις από μικροβιολογικό σε μικροβιολογικό εργαστήριο.
 • Οι πληροφορίες που σας παρέχουμε σχετικά με την ερμηνεία των εργαστηριακών εξετάσεων, είναι ενημερωτικές και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν ιατρικές συμβουλές.
 • Ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα συνεκτιμήσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων, μαζί την κλινική σας εικόνα και το ιστορικό σας και ο οποίος θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νεότερες Εξελίξεις στην Ιατρική, Θέματα για την Υγεία, την Ομορφιά, την Ευεξία – Wellness.

Τελευταία Νέα στην Υγεία- Ανακαλύψτε Συμβουλές και Προτάσεις για Ευζωϊα & Ευεξία

Γίνετε Μέλος του ΙΑΜΑ και βελτιώστε την Υγεία σας Σήμερα!