CHECK UP # BACK TO SCHOOL

Αρχική/SPECIAL CHECK UPS/CHECK UP # BACK TO SCHOOL
CHECK UP # BACK TO SCHOOL2019-05-17T12:51:29+03:00

Project Description

Διαγνωστικές εξετάσεις για παιδιά #Επιστροφή στο Σχολείο

Οι προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, είναι σημαντικές για την ανάπτυξη των παιδιών από την βρεφική τους ηλικία εώς και περίπου 15 ετών.   Το Πακέτο #Back to School είναι το πρώτο βήμα προς την σωστή ενημέρωση και έγκαιρη πρόληψη σχετικά με την ραγδαία ανάπτυξη τους.

Οι Δείκτες που σώζουν

Ένα check up θα που θα πρέπει όλα τα παιδιά μας να κάνουν ξεκινώντας τη νέα σχολική χρονιά είναι το παρακάτω:

 • Γενική Αίματος
 • Γενική Ούρων
 • Σάκχαρο

 • TSH
 • Τριγλυκερίδια

 • Φερριτίνη
 • Χοληστερίνη

 • Ηλεκτροκαρδιογράφημα
 • Triplex καρδιάς
 • Καρδιολογική εξέταση

 • Επιπλέον αξιολόγηση αποτελεσμάτων από Παιδίατρο

Είναι μία αρχή…

Το ετήσιο αιματολογικό check up είναι απαραίτητο για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων υγείας στο αρχικό τους στάδιο, όπου η αντιμετώπιση τους είναι πιο εύκολη.

Μια πρώτη ένδειξη

Γενική αίματος: Περιλαμβάνει τον αιματοκρίτη, την αιμοσφαιρίνη, τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των λευκών και τα αιμοπετάλια.  Η εξέταση αυτή μας “δείχνει” αν υπάρχει αναιμία, η οποία μπορεί να οφείλεται σε διάφορα προβλήματα π.χ. εσωτερική αιμορραγία, εάν υπάρχουν διαταραχές στην πήξη του αίματος, εάν υπάρχει λοίμωξη ή μειωμένη ανοσία του οργανισμού.

Χοληστερόλη (Χολιστερίνη):  Είναι λιποπρωτεϊνες που κυκλοφορούν στο αίμα μας και χωρίζονται σε: χαμηλής πυκνότητας LDL (Low Density Lipoproteins) “κακή” χοληστερίνη και σε HDL (High Density Lipoproteins) “καλή” χοληστερίνη. Η LDL εναποτίθεται στα τυχώματα των αιμοφόρων αγγείων και προκαλεί αρτηριοσκλήρωση ενώ η HDL βοηθά στην απομάκρυνση της LDL και στην διατήρηση της καλής υγείας των αιμοφόρων αγγείων.

Η εξέταση της χοληστερίνης μας προστατεύει από μελλοντικά καρδιακά νοσήματα  όπως η στεφανιαία νόσος, καρδιοπάθεια, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σάκχαρο: Οι αυξημένες τιμές μπορεί να μας προειδοποιούν για αρχική μορφή διαβήτη – προδιαβήτης.  Ο προδιαβήτης εμφανίζεται πριν εκδηλωθεί ο διαβήτης τύπου ΙΙ, δεν έχει συμπτώματα και εντοπίζεται μόνο με την εξέταση αίματος. Ονομάζεται προδιαβήτης όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό, αλλά όχι ακόμα τόσο υψηλά ώστε να διαγνωστεί ο ασθενής ως διαβητικός. Σε μερικές περιπτώσεις που δεν υπάρχει ιστορικό διαβήτη συστήνεται και έλεγχος του πάγκρεας με αξονική τομογραφία.

Σίδηρος & Φερριτίνη: Ο Σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, της κύριας πρωτεΐνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων που κυκλοφορούν στο αίμα και η οποία δεσμεύει οξυγόνο κατά τη δίοδο των ερυθρών αιμοσφαιρίων από τις αρτηρίες των πνευμόνων για να το απελευθερώσει στους ιστούς του σώματος. Με την αιματολογική εξέταση γίνεται εκτίμηση της επάρκειας του σιδήρου στον οργανισμό και της πιθανής απώλειας ή δυσαπορρόφησης. Επειδή ο σίδηρος παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλες διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα, και επηρεάζεται έντονα από πιθανές φλεγμονές με  ‘ψευδώς χαμηλές’ τιμές, συνήθως εξετάζεται και η Φερριτίνη.  Η Φερριτίνη είναι η πρωτεΐνη που μεταφέρει το σίδηρο στον ανθρώπινο οργανισμό και αποτελεί την αποθήκη σιδήρου του οργανισμού.

Γενική Ούρων: μας δείχνει το πόσο καλά λειτουργεί το σώμα μας.  Εντοπίζει διάφορες παθήσεις σε αρκετά μέρη του σώματος καθώς και του ουροποιητικού συστήματος (νεφρά, ουρητήρες, ουροδόχο κύστη, ουρολοιμώξεις), του ήπατος και του σακχαρώδη διαβήτη.

Τι χρειάζετε να κάνετε πριν την εξέταση

Εξετάσεις Αίματος

Η αιμοληψία γίνεται το πρωί, πριν γευματίσετε. Απαιτείται 12ωρη νηστεία, το βραδινό γεύμα να είναι ελαφρύ και να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ την προηγούμενη ημέρα.  Την ημέρα της εξέτασης μπορείτε να καταναλώσετε νερό πριν την αιμοληψία.

Γενική Ούρων

Το καταλληλότερο δείγμα είναι τα πρώτα πρωινά ούρα.  Αφήνετε λίγα ούρα να τρέξουν και συλλέγετε το μέσον της ούρησης σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη που έχετε προμηθευτεί από το φαρμακείο.  Η προσκόμιση δείγματος στο μικροβιολογικό εργαστήριο πρέπει να γίνει εντός 1 ώρας από την συλλογή.

ΠΑΙΔΙΑ – Συλλογή με σακουλάκι:  Τοπικό πλύσιμο με νερό, σαπούνι και φυσιολογικό ορό και στέγνωμα με καθαρή γάζα.  Στη συνέχεια τοποθετείτε στην περιοχή το πλαστικό σακουλάκι χωρίς να επιμολυνθεί το πλαστικό στόμιο. Αλλάζετε το σακουλάκι κάθε 45 λεπτά εάν το παιδί δεν έχει ουρήσει.  Όταν ουρήσει, αφαιρέστε το σακουλάκι με προσοχή και τοποθετήστε το μέσα σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη. Μην χύσετε τα ούρα στον ουροσυλλέκτη.

Τι σημαίνουν τα νούμερα

Πιθανότατα, όταν παίρνεται τα αποτελέσματα των εξετάσεων σας θα θέλετε να μπορούσατε να είχατε μία γενική εικόνα για το τι σημαίνουν και για ποιά νοσήματα σας προειδοποιούν. Αν και ο γιατρός σας είναι αυτός που μπορεί σε συνδιασμό και με την κλινική εξέταση και το ιστορικό σας, να αξιολογήσει με ακρίβεια τα αποτελέσματα, οι παρακάτω πληροφορίες θα δώσουν κάποιες αρχικές απαντήσεις στις απορίες σας.

Αποκωδικοποίησε τα αποτελέσματα…

Οι απαντήσεις των εξετάσεων, σας δείχνουν τα αποτελέσματα σας καθώς και τις φυσιολογικές τιμές ανά δείκτη εξέτασης.  Τι σημαίνουν όμως;

Ο χαμηλός αιματοκρίτης, μπορεί να είναι ένδειξη για αναιμία, ενώ ο υψηλός αιματοκρίτης μπορεί να είναι ένδειξη για Πολυκυτταραιμία.

Τα αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια ίσως είναι μία ένδειξη για λοίμωξη, ενώ όταν είναι μειωμένα μας δείχνει μειωμένη ανοσία του οργανισμού.

Ο μικρός αριθμός αιμοπεταλίων προδιαθέτει για αιμορραγίες, ενώ ο μεγάλος αριθμός αιμοπεταλίων προδιαθέτει για θρομβώσεις.

Η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια εάν και είναι σε κάποιο βαθμό απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, σε υψηλά επίπεδα δημιουργούν προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία,  τα οποία οδηγούν αργότερα σε καρδιακά νοσήματα.

Σάκχαρο: Οι αυξημένες τιμές αυτού του δείκτη δείχνουν ότι στο αίμα σας κυκλοφορεί υπερβολική ποσότητα σακχάρου (γλυκόζης). Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την ινσουλίνη, την ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και ρυθμίζει την πρόσληψη από τα κύτταρα της απαραίτητης για τη λειτουργία τους γλυκόζης. Ο διαβήτης τύπου 2 ξεκινά συνήθως όταν τα κύτταρα δεν χρησιμοποιούν την ινσουλίνη κατάλληλα (η λεγόμενη αντίσταση στην ινσουλίνη).

Σίδηρος & Φερριτίνη: Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να δημιουργήσει μια συγκεκριμένη μορφή αναιμίας που ονομάζεται σιδηροπενική αναιμία και η οποία συνοδεύεται από συμπτώματα αδυναμίας και εύκολης κόπωσης.  Επίσης προκαλεί καρδιολογικά προβλήματα (αρρυθμία, διόγκωση της καρδιάς, καρδιακή ανεπάρκεια), προβλήματα στην εγκυμοσύνη, αναπτυξιακά προβλήματα (σωματικά και νοητικά, στα νήπια και στα παιδιά), λοιμώξεις.

Γενική Ούρων: Η παρουσία ερυθρών αιμοσφαιρίων στα ούρα έχει μεγάλη διαγνωστική σημασία. Μπορεί να σχετίζεται με την ύπαρξη λίθου στα νεφρά, με λοιμώξεις, με όγκους κλπ.. Ενώ η παρουσία πύου συνήθως συνδέεται με λοιμώξεις του ουροποιητικού.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

 • Το εύρος των φυσιολογικών τιμών είναι ενδεικτικό.  Οι εργαστηριακοί παράμετροι διαφέρουν και παρουσιάζουν διακυμάνσεις από μικροβιολογικό σε μικροβιολογικό εργαστήριο.
 • Οι πληροφορίες που σας παρέχουμε σχετικά με την ερμηνεία των εργαστηριακών εξετάσεων, είναι ενημερωτικές και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν ιατρικές συμβουλές.
 • Ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα συνεκτιμήσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων, μαζί την κλινική σας εικόνα και το ιστορικό σας και ο οποίος θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΣΥΝΔΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νεώτερες Εξελίξεις στην Ιατρική, Θέματα για την Υγεία, την Ομορφιά, την Ευεξία – Wellness.

Τελευταία Νέα στην Υγεία- Ανακαλύψτε Συμβουλές και Προτάσεις για Ευζωϊα & Ευεξία

Γίνετε Μέλος του ΙΑΜΑ και βελτιώστε την Υγεία σας Σήμερα!