CHECK UP ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟ

Αρχική/CHECK UP MAIN/CHECK UP ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟ
CHECK UP ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟ2019-08-06T19:08:26+03:00

Project Description

Διαγνωστικές εξετάσεις για Προαθλητικό Έλεγχο

Πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε μορφή άσκησης, καλό είναι να κάνουμε ένα προληπτικό έλεγχο καθώς το σώμα μας θα “δουλεύει” εντατικά κατά την διάρκεια της άσκησης.  Δεν συστήνεται μόνο στα παιδιά ή σε αθλητές αλλά μας αφορά όλους! Οι προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, προλαμβάνουν καταστάσεις που ίσως δεν γνωρίζουμε και που με την άσκηση να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Οι Δείκτες που σώζουν

Ένα check up θα που θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε μορφή άσκσης είναι το παρακάτω:

 • Γενική Αίματος
 • Χοληστερίνη

 • Τριγλυκερίδια
 • HDL
 • LDL

 • Ακτινογραφία Θώρακος
 • Triplex Καρδιάς
 • Ηλεκτροκαρδιογράφημα

 • Επιπλέον αξιολόγηση αποτελεσμάτων από Καρδιολόγο

Είναι μία λεπτομερής αρχή…

Το προαθλητικό check up είναι απαραίτητο για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων υγείας στο αρχικό τους στάδιο, όπου η αντιμετώπιση τους είναι πιο εύκολη.

Μια πρώτη ένδειξη

Γενική αίματος: Περιλαμβάνει τον αιματοκρίτη, την αιμοσφαιρίνη, τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των λευκών και τα αιμοπετάλια.  Η εξέταση αυτή μας “δείχνει” αν υπάρχει αναιμία, η οποία μπορεί να οφείλεται σε διάφορα προβλήματα π.χ. εσωτερική αιμορραγία, εάν υπάρχουν διαταραχές στην πήξη του αίματος, εάν υπάρχει λοίμωξη ή μειωμένη ανοσία του οργανισμού.

Χοληστερόλη (Χολιστερίνη):  Είναι λιποπρωτεϊνες που κυκλοφορούν στο αίμα μας και χωρίζονται σε: χαμηλής πυκνότητας LDL (Low Density Lipoproteins) “κακή” χοληστερίνη και σε HDL (High Density Lipoproteins) “καλή” χοληστερίνη. Η LDL εναποτίθεται στα τυχώματα των αιμοφόρων αγγείων και προκαλεί αρτηριοσκλήρωση ενώ η HDL βοηθά στην απομάκρυνση της LDL και στην διατήρηση της καλής υγείας των αιμοφόρων αγγείων.

Η εξέταση της χοληστερίνης μας προστατεύει από μελλοντικά καρδιακά νοσήματα  όπως η στεφανιαία νόσος, καρδιοπάθεια, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τριγλυκερίδια: είναι το λίπος που κυκλοφορεί στο αίμα μας και προέρχεται από τις παραπάνω θερμίδες που καταναλώνουμε και το σώμα μας δεν τις χρειάζεται, μετατρέποντας τις σε τριγλυκερίδια.

LDH: Είναι ένα ενδοκυττάριο ένζυμο που βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα κύτταρα του σώματος και απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος μετά από βλάβη των ιστών. Μπορεί να αυξηθεί σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις (π.χ. αιματολογικά προβλήματα) και χρησιμοποιείται σαν γενικός δείκτης κυτταρικής βλάβης.

Triplex Καρδιάς: είναι μία μέθοδος απεικόνισης και διάγνωσης της δομής και λειτουργίας της καρδιάς. Χρησιμοποιεί υπερήχους για την απεικόνηση των καρδιακών δομών, εντοπίζοντας τυχόν καρδιακή νόσο.

Ηλεκτροκαρδιογράφημα:  είναι μία απλή, ανώδυνη και γρήγορη καρδιολογική εξέταση καταγραφής της ηλεκτρονικής δραστηριότητας των μυών της παλλόμενης καρδιάς. Χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό καρδιαγγειακών νοσημάτων, ισχαιμία του μυοκαρδίου, αρρυθμιών κ.α.

Ακτινογραφία Θώρακος: αποτελεί ένα τύπο φωτογράφησης του θώρακα, της σπονδυλικής στήλης και των εσωτερικών οργάνων του σώματος (καρδιά, αιμοφόρα αγγεία, πνεύμονες). Με την ακτινογραφία θώρακα, αν και δεν μας παρέχει λεπτομερής πληροφορίες, μόνο αλλαγή στον μέγεθος των οργάνων,  μπορούμε να διαγνώσουμε πνευμονοπάθειες (πνευμονία), λοιμώξεις και συμφορήσεις της καρδιάς, διόγκωση των καρδιακών κοιλοτήτων ή της αορτής, συγκέντρωση υγρού στους πνεύμονες, καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι του μεσοθωρακίου κ.α.

Τι χρειάζεται να κάνετε πριν την εξέταση

Εξετάσεις Αίματος

Η αιμοληψία γίνεται το πρωί, πριν γευματίσετε. Απαιτείται 12ωρη νηστεία, το βραδινό γεύμα να είναι ελαφρύ και να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ την προηγούμενη ημέρα.  Την ημέρα της εξέτασης μπορείτε να καταναλώσετε νερό πριν την αιμοληψία.

Γενική Ούρων

Το καταλληλότερο δείγμα είναι τα πρώτα πρωινά ούρα.  Αφήνετε λίγα ούρα να τρέξουν και συλλέγετε το μέσον της ούρησης σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη που έχετε προμηθευτεί από το φαρμακείο.  Η προσκόμιση δείγματος στο μικροβιολογικό εργαστήριο πρέπει να γίνει εντός 1 ώρας από την συλλογή.

Triplex Καρδιάς: Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία για την εξέταση και γίνετε οποιαδήποτε  ώρα της ημέρας.

Ηλεκτροκαρδιογράφημα: Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία για την εξέταση και γίνετε οποιαδήποτε  ώρα της ημέρας.

Ακτινογραφία Θώρακος

Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία για την εξέταση και γίνετε οποιαδήποτε  ώρα της ημέρας. Θα σταθείτε απέναντι στην πλάκα εγγραφής εικόνας και ο τεχνολόγος, θα τοποθετήσει τα χέρια σας στους γοφούς και το στήθος να πιέζεται πάνω στην φωτοληπτική πινακίδα.  Κατά την διάρκεια λήψης της ακτινογραφίας θώρακα, θα σας ζητηθεί να μείνετε ακίνητοι και να μην αναπνεύσετε για λίγα δευτερόλεπτα.

Τι σημαίνουν τα νούμερα

Πιθανότατα, όταν παίρνετε τα αποτελέσματα των εξετάσεων σας θα θέλατε να μπορούσατε να είχατε μία γενική εικόνα για το τι σημαίνουν και για ποιά νοσήματα σας προειδοποιούν. Αν και ο γιατρός σας είναι αυτός που μπορεί σε συνδυασμό και με την κλινική εξέταση και το ιστορικό σας, να αξιολογήσει με ακρίβεια τα αποτελέσματα, οι παρακάτω πληροφορίες θα δώσουν κάποιες αρχικές απαντήσεις στις απορίες σας.

Αποκωδικοποίησε τα αποτελέσματα…

Οι απαντήσεις των εξετάσεων, σας δείχνουν τα αποτελέσματα σας καθώς και τις φυσιολογικές τιμές ανά δείκτη εξέτασης.  Τι σημαίνουν όμως;

Ο χαμηλός αιματοκρίτης, μπορεί να είναι ένδειξη για αναιμία, ενώ ο υψηλός αιματοκρίτης μπορεί να είναι ένδειξη για Πολυκυτταραιμία.

Τα αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια ίσως είναι μία ένδειξη για λοίμωξη, ενώ όταν είναι μειωμένα μας δείχνει μειωμένη ανοσία του οργανισμού.

Ο μικρός αριθμός αιμοπεταλίων προδιαθέτει για αιμορραγίες, ενώ ο μεγάλος αριθμός αιμοπεταλίων προδιαθέτει για θρομβώσεις.

Η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια εάν και είναι σε κάποιο βαθμό απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, σε υψηλά επίπεδα δημιουργούν προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία,  τα οποία οδηγούν αργότερα σε καρδιακά νοσήματα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

 • Το εύρος των φυσιολογικών τιμών είναι ενδεικτικό.  Οι εργαστηριακοί παράμετροι διαφέρουν και παρουσιάζουν διακυμάνσεις από μικροβιολογικό σε μικροβιολογικό εργαστήριο.
 • Οι πληροφορίες που σας παρέχουμε σχετικά με την ερμηνεία των εργαστηριακών εξετάσεων, είναι ενημερωτικές και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν ιατρικές συμβουλές.
 • Ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα συνεκτιμήσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων, μαζί την κλινική σας εικόνα και το ιστορικό σας και ο οποίος θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νεότερες Εξελίξεις στην Ιατρική, Θέματα για την Υγεία, την Ομορφιά, την Ευεξία – Wellness.

Τελευταία Νέα στην Υγεία- Ανακαλύψτε Συμβουλές και Προτάσεις για Ευζωϊα & Ευεξία

Γίνετε Μέλος του ΙΑΜΑ και βελτιώστε την Υγεία σας Σήμερα!