ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣΤΟΥ

Αρχική/DIAGNOSTICS/ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣΤΟΥ
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣΤΟΥ2019-05-17T14:14:28+03:00

Project Description

Μαστογραφία – Γυναικεία Υπόθεση

Ο καρκίνος μαστού αφορά όλες τις γυναίκες γιατί αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου του γυναικείου πληθυσμού. Στην Ελλάδα εμφανίζονται ετησίως 4.500 νέα περιστατικά, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.

Στο ΙΑΜΑ διαθέτουμε σύγχρονες εγκαταστάσεις και καταρτισμένο προσωπικό, χρησιμοποιώντας τις τελευταίες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας, έτσι ώστε να είναι δυνατή η διάγνωση της νόσου σε αρχικό στάδιο, τότε που μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Η ετήσια μαστογραφία, η κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό και μηνιαία αυτοεξέταση συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση και σώζουν ζωές.

Απλές κινήσεις για να προλάβεις τον καρκίνο του μαστού

Περιλαμβάνουν:

  • Αυτοεξέταση – από την ηλικία των 20 ετών
  • Κλινική Εξέταση – Μία φορά τον χρόνο
  • Προληπτική ετήσια Μαστογραφία – από την ηλικία των 35 ετών ή 5-10 έτη νωρίτερα από την διάγνωση της νόσου σε συγγενικό πρόσωπο
  • Υπέρηχος Μαστού – Συμπληρωματική προληπτική εξέταση κατά την οποία εξετάζεται ο μαστός με τη βοήθεια υπερηχητικών κυμάτων.
  • Ελαστογραφία Μαστού – Συμπληρωματική προληπτική τεχνική που γίνεται κατά την διάρκεια του υπέρηχου μαστού.

Υπηρεσίες Μαστού

Ψηφιακή Μαστογραφία

Η ψηφιακή μαστογραφία, είναι μία ακτινολογική μέθοδος που χρησιμοποιεί χαμηλής δόσης ακτίνες Χ για την εξέταση του μαστού.

Στόχος της μαστογραφίας, είναι η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, με την ανίχνευση μικρών όγκων και μικροαποτιτανώσεων.

Η μαστογραφία έχει μειώσει σημαντικά (30-35%) τους θανάτους από καρκίνο του μαστού.

Υπέρηχος Μαστού

Χρησιμοποιείται συμπληρωματικά της μαστογραφίας καθώς υπάρχει ένα ποσοστό 10% των καρκίνων του μαστού που δεν φαίνονται στη μαστογραφία.

Ελαστογραφία Μαστού

Είναι μία νέα τεχνική με υπέρηχους συμβάλλει επικουρικά στην υπερηχογραφική εξέταση καθώς μετρά την ελαστικότητα των ιστών.  Διεξάγεται, κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος και αξιολογεί εάν ένα ογκίδιο είναι μαλακό ή σκληρό.

Προληπτικές Εξετάσεις

Σκοπός των προληπτικών εξετάσεων είναι ο εντοπισμός του καρκίνου πριν αυτός γίνει ογκίδιο καθώς τότε αντιμετωπίζετε, χωρίς να απαιτείται συνήθως καμία συστημική θεραπεία, παρά μόνο η χειρουργική αφαίρεσή του.

Αν και είναι γνωστά τα βήματα πρόληψης,  με τη δημοσιότητα που έχει πάρει η ενημέρωση κατά του καρκίνου του μαστού, πολλές γυναίκες το αμελούν, και κάποιες δεν έχουν υποβληθεί ποτέ στην εξέταση…

Όλες οι γυναίκες, βάσει ηλικίας και οικογενειακού ιστορικού, πρέπει να υποβάλλονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε έλεγχο των μαστών τους.

Η θνησιμότητα της νόσου μπορεί να μειωθεί κατά 30% εάν όλες οι γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω, υποβληθούν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα σε προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο. Έχετε απορίες, παρακάτω θα διαβάσετε τις απαντήσεις στις πιο κοινές ερωτήσεις:

Όταν δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, γίνεται μεταξύ 35 και 40 ετών και χρησιμοποιείται ώς μαστογραφία αναφοράς.
Μετά την ηλικία των 40 ετών θα πρέπει να γίνεται ετησίως.
Μία εβδομάδα από το τέλος της εμμηνορρυσίας έως και την 20η ημέρα περίπου του κύκλου.
Όχι , δεν πονάει, απλά νιώθετε μία μικρή πίεση στο μαστό για καλύτερη και σαφέστερη εικόνα. Εάν ο μαστός σας είναι πολύ πυκνός, τότε χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση, και ίσως να προκαλέσει κάποιον μικρό παροδικό πόνο.
Η ακτινοβολία της μαστογραφίας είναι εξαιρετικά χαμηλή. 
Η διάρκεια της είναι λιγότερο από 5 λεπτά. O ειδικός τεχνολόγος σας βάζει να σταθείται μπροστά στο μηχάνημα και τοποθετεί τον κάθε μαστό σας σε δύο θέσεις, στη λοξή και στη face θέση, συμπιέζοντας ελαφρά.

Παθήσεις & Συμπτώματα

Σήμερα οι παθήσεις του μαστού είναι ιάσιμες και οι γυναίκες ζουν πλέον περισσότερο ακόμα μετά από κάποια σοβαρή πάθηση του μαστού, καθώς η πρόσβαση στις εξετάσεις πρόληψης είναι πιο προσιτή.  Έτσι παθήσεις του μαστού όπως Κύστες Μαστού, Ινοαδένωμα Μαστού, Μικροαποτιτανώσεις που εντοπίζονται σε αρχικό στάδιο, αντιμετωπίζονται πολύ πιο εύκολα, ακολουθώντας τα παρακάτω 3 βήματα:

Στο IAMA δημιουργήσαμε για εσάς τον χώρο στον οποίο μπορείτε, γρήγορα, άμεσα και ανθρώπινα να έχετε μία ολοκληρωμένη εικόνα της υγείας σας καθώς και για τα επόμενα βήματα εάν απαιτείται.

Κύρια Προβλήματα που Απειλούν την Γυναικεία Υγεία

Υπάρχουν διάφορα νοσήματα, τα οποία δεν είναι συμπτωματικά και συνεπώς “περνάνε” απαρατήρητα και εντοπίζονται όταν πλέον η νόσος έχει προχωρήσει αρκετά.  Οι τακτικές προληπτικές εξετάσεις του μαστού είναι η πυξίδα μας για την ευζωϊα και την ευεξία.

Κύστες Μαστού

Οι κύστες του μαστού είναι καλοήθεις καταστάσεις και εμφανίζονται ως ένα ψηλαφητό μόρφωμα, σκληρό και ευκίνητο ή βρίσκονται τυχαία σε μία εξέταση ρουτίνας στην μαστογραφία ή στον υπέρηχο μαστών. Εμφανίζονται είτε στον έναν είτε και στους δύο μαστούς, μπορεί να είναι μία σε αριθμό ή πολλές και το μέγεθός τους κυμαίνεται από λίγα χιλιοστά μέχρι αρκετά εκατοστά και πριν από την περίοδο μπορεί να γίνουν μεγαλύτερες και επώδυνες.

Οφείλονται στις φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στους μαστούς και στο γυναικείο σώμα σύμφωνα με την ηλικία και τις ορμονικές μεταβολές. Συνήθως εμφανίζονται σε γυναίκες πάνω από 35 χρονών πριν την εμμηνόπαυση και εξαφανίζονται αμέσως μετά την εμμηνόπαυση.

Οι μικρές κύστες του μαστού συνήθως δεν χρειάζονται καμία θεραπεία και οι περισσότερες εξαφανίζονται μόνες τους. Οι κύστες του μαστού δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, μπορεί όμως να συνυπάρχουν ή να υποκρύπτουν έναν καρκίνο.

Ινοαδένωμα Μαστού

Το ινοαδένωμα είναι ένας καλοήθης όγκος του μαστού, ο οποίος εμφανίζεται ως ένα ψηλαφητό μόρφωμα και δεν εξελίσσεται σε καρκίνο. Αποτελεί πολύ συχνό εύρημα είτε με την αυτοεξέταση είτε τυχαία με τον προληπτικό υπερηχογραφικό έλεγχο. Το μέγεθός του απλού ινοαδενώματος κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά μέχρι και 2-3 εκατοστά. Υπάρχουν και τα νεανικά ινοαδενώματα τα δημιουργούνται στην εφηβεία εξαιτίας της ευαισθησίας των μαστών στα αυξημένα ορμονικά επίπεδα.

Μικροαποτιτανώσεις

Οι μικροαποτιτανώσεις του μαστού είναι μικροί κόκκοι αλάτων ασβεστίου που εμφανίζονται ως φυσιολογικό γεγονός με τη ηλικία καθώς ο ιστός του μαστού γερνάει. Λόγω του μικρού μεγέθους τους δεν μπορούν να ψηλαφιστούν, δεν απεικονίζονται στους υπερήχους και καθώς δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, βρίσκονται τυχαία με την μαστογραφία όπου εμφανίζονται ως μικρές άσπρες κηλίδες.

Ενδέχεται να δημιουργηθούν εξαιτίας μιας φλεγμονής του μαστού ή ενός τραύματος καθώς και από καρδιαγγειακά προβλήματα.

Σε μερικές περιπτώσεις όμως οι μικροαποτιτανώσεις ενδέχεται να είναι ένα πρώιμο σημείο καρκίνου του μαστού και γι’ αυτό το λόγο ο ειδικός γιατρός θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα για τα επόμενα βήματα.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νεώτερες Εξελίξεις στην Ιατρική, Θέματα για την Υγεία, την Ομορφιά, την Ευεξία – Wellness.

Τελευταία Νέα στην Υγεία- Ανακαλύψτε Συμβουλές και Προτάσεις για Ευζωϊα & Ευεξία

Γίνετε Μέλος του ΙΑΜΑ και βελτιώστε την Υγεία σας Σήμερα!