CHECK UP ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΩΣ 15 ΕΤΩΝ

Αρχική/CHECK UP MAIN/CHECK UP ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΩΣ 15 ΕΤΩΝ
CHECK UP ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΩΣ 15 ΕΤΩΝ2019-08-06T14:20:03+03:00

Project Description

Διαγνωστικές εξετάσεις για παιδιά εώς 15 ετών

Όσες φορές κι αν το πούμε, δεν θα είναι ποτέ αρκετό: Το οφείλουμε στον εαυτό μας, αλλά και στην οικογένειά μας να φροντίζουμε και να προφυλάσσουμε την υγεία μας.  Οι προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, όμως, είναι εξίσου σημαντικές και πρέπει να πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.  Το Βασικό Πακέτο είναι το πρώτο βήμα προς την σωστή ενημέρωση και έγκαιρη πρόληψη.

Οι Δείκτες που σώζουν

Ένα check up θα που θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε συχνά μία φορά το χρόνο είναι το παρακάτω:

 • Γενική Αίματος
 • Γενική Ούρων
 • Σάκχαρο

 • Κρεατινίνη
 • Ουρία

 • Ουρικό Οξύ
 • Ασβέστιο
 • Σίδηρος

 • Φερριτίνη
 • Χοληστερίνη
 • SGOT

 • SGPT
 • Αλκαλική Φωσφατάση

 • Επιπλέον αξιολόγηση αποτελεσμάτων από Παιδίατρο

Είναι μία αρχή…

Το ετήσιο αιματολογικό check up είναι απαραίτητο για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων υγείας στο αρχικό τους στάδιο, όπου η αντιμετώπιση τους είναι πιο εύκολη.

Μια πρώτη ένδειξη

Γενική αίματος: Περιλαμβάνει τον αιματοκρίτη, την αιμοσφαιρίνη, τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των λευκών και τα αιμοπετάλια.  Η εξέταση αυτή μας “δείχνει” αν υπάρχει αναιμία, η οποία μπορεί να οφείλεται σε διάφορα προβλήματα π.χ. εσωτερική αιμορραγία, εάν υπάρχουν διαταραχές στην πήξη του αίματος, εάν υπάρχει λοίμωξη ή μειωμένη ανοσία του οργανισμού.

Χοληστερόλη (Χολιστερίνη):  Είναι λιποπρωτεϊνες που κυκλοφορούν στο αίμα μας και χωρίζονται σε: χαμηλής πυκνότητας LDL (Low Density Lipoproteins) “κακή” χοληστερίνη και σε HDL (High Density Lipoproteins) “καλή” χοληστερίνη. Η LDL εναποτίθεται στα τυχώματα των αιμοφόρων αγγείων και προκαλεί αρτηριοσκλήρωση ενώ η HDL βοηθά στην απομάκρυνση της LDL και στην διατήρηση της καλής υγείας των αιμοφόρων αγγείων.

Η εξέταση της χοληστερίνης μας προστατεύει από μελλοντικά καρδιακά νοσήματα  όπως η στεφανιαία νόσος, καρδιοπάθεια, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ουρία: είναι ο δείκτης της νεφρικής λειτουργίας, δηλαδή μας δείχνει κατά πόσο σωστά λειτουργούν τα νεφρά μας.  Ερμηνεύεται σε συνδυασμό με την κρεατινίνη για πιο ακριβή αποτελέσματα.

Ουρικό Οξύ: Είναι διαφορετική ουσία από την ουρία.  Δημιουργείται όταν το σώμα μας διασπά τις πουρίνες, τις οποίες λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας όπως συκώτι, ξερά φασόλια, μπιζέλια, μπύρα, κ.α.  Τα αποτελέσματα της εξέτασης μας δείχνουν εάν το σώμα μας, παράγει πολύ ουρικό οξύ ή δεν αφαιρεί αρκετό.  Μαζί με την Ουρία και την κρεατίνινη αποτελούν την τριπλέτα που μας δείχνει την κατάσταση των νεφρών.

Ηπατικοί Δείκτες (SGOT, SGPT,  Αλκαλική Φωσφατάση): είναι οι σημαντικοί δείκτες, καθώς μας δείχνουν την κατάσταση του συκωτιού και αποτελούν ένδειξη για διάφορα νοσήματα όπως χρόνιες ηπατίτιδες, αυτοάνοσα νοσήματα.

Σάκχαρο: Οι αυξημένες τιμές μπορεί να μας προειδοποιούν για αρχική μορφή διαβήτη – προδιαβήτης.  Ο προδιαβήτης εμφανίζεται πριν εκδηλωθεί ο διαβήτης τύπου ΙΙ, δεν έχει συμπτώματα και εντοπίζεται μόνο με την εξέταση αίματος. Ονομάζεται προδιαβήτης όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό, αλλά όχι ακόμα τόσο υψηλά ώστε να διαγνωστεί ο ασθενής ως διαβητικός. Σε μερικές περιπτώσεις που δεν υπάρχει ιστορικό διαβήτη συστήνεται και έλεγχος του πάγκρεας με αξονική τομογραφία.

Σίδηρος & Φερριτίνη: Ο Σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, της κύριας πρωτεΐνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων που κυκλοφορούν στο αίμα και η οποία δεσμεύει οξυγόνο κατά τη δίοδο των ερυθρών αιμοσφαιρίων από τις αρτηρίες των πνευμόνων για να το απελευθερώσει στους ιστούς του σώματος. Με την αιματολογική εξέταση γίνεται εκτίμηση της επάρκειας του σιδήρου στον οργανισμό και της πιθανής απώλειας ή δυσαπορρόφησης. Επειδή ο σίδηρος παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλες διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα, και επηρεάζεται έντονα από πιθανές φλεγμονές με  ‘ψευδώς χαμηλές’ τιμές, συνήθως εξετάζεται και η Φερριτίνη.  Η Φερριτίνη είναι η πρωτεΐνη που μεταφέρει το σίδηρο στον ανθρώπινο οργανισμό και αποτελεί την αποθήκη σιδήρου του οργανισμού.

Ασβέστιο (Ca): Αποτελεί το δομικό συστατικό στοιχείο των οστών και των δοντιών αλλά βρίσκεται επίσης και στο αίμα με την μορφή ιόντων ασβεστίου ή ενωμένο με πρωτεϊνες.   Ο ρόλος του είναι σημαντικός στην σωστή λειτουργία του μυικού συστήματος, πήξης του αίματος, του νευρικού συστήματος και της καρδιάς.

Γενική Ούρων: μας δείχνει το πόσο καλά λειτουργεί το σώμα μας.  Εντοπίζει διάφορες παθήσεις σε αρκετά μέρη του σώματος καθώς και του ουροποιητικού συστήματος (νεφρά, ουρητήρες, ουροδόχο κύστη, ουρολοιμώξεις), του ήπατος και του σακχαρώδη διαβήτη.

Τι χρειάζετε να κάνετε πριν την εξέταση

Εξετάσεις Αίματος

Η αιμοληψία γίνεται το πρωί, πριν γευματίσετε. Απαιτείται 12ωρη νηστεία, το βραδινό γεύμα να είναι ελαφρύ και να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ την προηγούμενη ημέρα.  Την ημέρα της εξέτασης μπορείτε να καταναλώσετε νερό πριν την αιμοληψία.

Γενική Ούρων

Το καταλληλότερο δείγμα είναι τα πρώτα πρωινά ούρα.  Αφήνετε λίγα ούρα να τρέξουν και συλλέγετε το μέσον της ούρησης σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη που έχετε προμηθευτεί από το φαρμακείο.  Η προσκόμιση δείγματος στο μικροβιολογικό εργαστήριο πρέπει να γίνει εντός 1 ώρας από την συλλογή.

ΠΑΙΔΙΑ – Συλλογή με σακουλάκι:  Τοπικό πλύσιμο με νερό, σαπούνι και φυσιολογικό ορό και στέγνωμα με καθαρή γάζα.  Στη συνέχεια τοποθετείτε στην περιοχή το πλαστικό σακουλάκι χωρίς να επιμολυνθεί το πλαστικό στόμιο. Αλλάζετε το σακουλάκι κάθε 45 λεπτά εάν το παιδί δεν έχει ουρήσει.  Όταν ουρήσει, αφαιρέστε το σακουλάκι με προσοχή και τοποθετήστε το μέσα σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη. Μην χύσετε τα ούρα στον ουροσυλλέκτη.

Τι σημαίνουν τα νούμερα

Πιθανότατα, όταν παίρνετε τα αποτελέσματα των εξετάσεων σας θα θέλατε να μπορούσατε να είχατε μία γενική εικόνα για το τι σημαίνουν και για ποιά νοσήματα σας προειδοποιούν. Αν και ο γιατρός σας είναι αυτός που μπορεί σε συνδυασμό και με την κλινική εξέταση και το ιστορικό σας, να αξιολογήσει με ακρίβεια τα αποτελέσματα, οι παρακάτω πληροφορίες θα δώσουν κάποιες αρχικές απαντήσεις στις απορίες σας.

Αποκωδικοποίησε τα αποτελέσματα…

Οι απαντήσεις των εξετάσεων, σας δείχνουν τα αποτελέσματα σας καθώς και τις φυσιολογικές τιμές ανά δείκτη εξέτασης.  Τι σημαίνουν όμως;

Ο χαμηλός αιματοκρίτης, μπορεί να είναι ένδειξη για αναιμία, ενώ ο υψηλός αιματοκρίτης μπορεί να είναι ένδειξη για Πολυκυτταραιμία.

Τα αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια ίσως είναι μία ένδειξη για λοίμωξη, ενώ όταν είναι μειωμένα μας δείχνει μειωμένη ανοσία του οργανισμού.

Ο μικρός αριθμός αιμοπεταλίων προδιαθέτει για αιμορραγίες, ενώ ο μεγάλος αριθμός αιμοπεταλίων προδιαθέτει για θρομβώσεις.

Η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια εάν και είναι σε κάποιο βαθμό απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, σε υψηλά επίπεδα δημιουργούν προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία,  τα οποία οδηγούν αργότερα σε καρδιακά νοσήματα.

Το αυξημένο ουρικό οξύ μπορεί να δημιουργήσει ουρική αθρίτιδα, και παθήσεις των νεφρών, όπως πέτρες. Εάν τα επίπεδα είναι χαμηλά μπορεί να οφείλεται σε Σύνδρομο Fanconi, Σύνδρομο Wilson, διατροφή χαμηλή σε πουρίνες.

Όταν τα επίπεδα των δεικτών της ουρίας είναι υψηλά, υποδηλώνουν βλάβη στη λειτουργία των νεφρών (οξεία ή χρόνια), μπορεί όμως να έχουν αυξηθεί από καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα του μυοκαρδίου, αιμορραγία από το γαστρεντερικό, απόφραξη του ουροποιητικού ή αφυδάτωση. Τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να οφείλονται σε φυσιολογική κύηση, σε υποσιτισμό ή σε σοβαρή ηπατική νόσο. που επηρεάζει την σύνθεση της ουρίας (φάρμακα, ηπατίτιδες, κ.α.).

Ηπατικοί Δείκτες (SGOT, SGPT,  Αλκαλική Φωσφατάση): Οι αυξημένες τρανσαμινάσες δείχνουν πρόβλημα στο συκώτι, με την πιο συχνή αιτία να είναι το λιπώδης ήπαρ (ύπαρξη λίπους στο συκώτι). Το λιπώδες ήπαρ συχνά οφείλεται σε συστηματική κατανάλωση αλκοολισμού, παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης η λήψη ορισμένων φαρμάκων (αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, φάρμακα για την χοληστερίνη), οι ιογενείς ηπατίτιδες, τα αυτοάνοσα νοσήματα, μεταβολικά και αγγειακά αίτια μπορεί να ευθύνονται για την αύξηση των ηπατικών ενζύμων.

Σάκχαρο: Οι αυξημένες τιμές αυτού του δείκτη δείχνουν ότι στο αίμα σας κυκλοφορεί υπερβολική ποσότητα σακχάρου (γλυκόζης). Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την ινσουλίνη, την ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και ρυθμίζει την πρόσληψη από τα κύτταρα της απαραίτητης για τη λειτουργία τους γλυκόζης. Ο διαβήτης τύπου 2 ξεκινά συνήθως όταν τα κύτταρα δεν χρησιμοποιούν την ινσουλίνη κατάλληλα (η λεγόμενη αντίσταση στην ινσουλίνη).

Σίδηρος & Φερριτίνη: Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να δημιουργήσει μια συγκεκριμένη μορφή αναιμίας που ονομάζεται σιδηροπενική αναιμία και η οποία συνοδεύεται από συμπτώματα αδυναμίας και εύκολης κόπωσης.  Επίσης προκαλεί καρδιολογικά προβλήματα (αρρυθμία, διόγκωση της καρδιάς, καρδιακή ανεπάρκεια), προβλήματα στην εγκυμοσύνη, αναπτυξιακά προβλήματα (σωματικά και νοητικά, στα νήπια και στα παιδιά), λοιμώξεις.

Γενική Ούρων: Η παρουσία ερυθρών αιμοσφαιρίων στα ούρα έχει μεγάλη διαγνωστική σημασία. Μπορεί να σχετίζεται με την ύπαρξη λίθου στα νεφρά, με λοιμώξεις, με όγκους κλπ.. Ενώ η παρουσία πύου συνήθως συνδέεται με λοιμώξεις του ουροποιητικού.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

 • Το εύρος των φυσιολογικών τιμών είναι ενδεικτικό.  Οι εργαστηριακοί παράμετροι διαφέρουν και παρουσιάζουν διακυμάνσεις από μικροβιολογικό σε μικροβιολογικό εργαστήριο.
 • Οι πληροφορίες που σας παρέχουμε σχετικά με την ερμηνεία των εργαστηριακών εξετάσεων, είναι ενημερωτικές και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν ιατρικές συμβουλές.
 • Ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα συνεκτιμήσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων, μαζί την κλινική σας εικόνα και το ιστορικό σας και ο οποίος θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νεώτερες Εξελίξεις στην Ιατρική, Θέματα για την Υγεία, την Ομορφιά, την Ευεξία – Wellness.

Τελευταία Νέα στην Υγεία- Ανακαλύψτε Συμβουλές και Προτάσεις για Ευζωϊα & Ευεξία

Γίνετε Μέλος του ΙΑΜΑ και βελτιώστε την Υγεία σας Σήμερα!