CHECK UP ΧΛΑΜΥΔΙΑ-ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ

Αρχική/CHECK UP MAIN/CHECK UP ΧΛΑΜΥΔΙΑ-ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ
CHECK UP ΧΛΑΜΥΔΙΑ-ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ2019-08-06T19:31:29+03:00

Project Description

Διαγνωστικές εξετάσεις για Χλαμύδια & Γονόρροια

Τα χλαμύδια και η γονόρροια αποτελούν τα πλέον συχνότερα αφροδίσια νοσήματα της τελευταίας δεκαετίας. Εάν είστε σεξουαλικά ενεργοί συστήνεται ο τακτικός έλεγχος καθώς, ειδικά τα χλαμύδια δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και συνεπώς εάν “κολλήσετε”, δεν θα το γνωρίζετε.  Η εξέταση αυτή είναι το πρώτο βήμα προς την σωστή ενημέρωση και έγκαιρη πρόληψη.

Οι Δείκτες που σώζουν

Ένα check up θα που θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε συχνά μία φορά το χρόνο είναι το παρακάτω:

  • Γενική Ούρων
  • Γονόρροια GC
  • Τραχηλικό Δείγμα (ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ)
  • Αντισώματα Χλαμυδίων IgM, IgA, IgG
  • Δειγματοληψία εκκρίματος (ΓΙΑ ΑΝΔΡΕΣ)

  • HIV I

Είναι μία αρχή…

Το ετήσιο αιματολογικό check up είναι απαραίτητο για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων υγείας στο αρχικό τους στάδιο, όπου η αντιμετώπιση τους είναι πιο εύκολη.

Μια πρώτη ένδειξη

Χλαμύδια: Οφείλεται σε λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia Trachomatis. Μεταδίδονται σε ενεργά σεξουαλικά άτομα, με κάθε είδους σεξουαλική επαφή (κολπικό, πρωκτικό ή στοματικό σεξ).

Τα χλαμύδια δεν εμφανίζουν συμπτώματα και μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στις σάλπιγγες της γυναίκας δημιουργώντας μελλοντική στειρότητα και αυξημένο κίνδυνο έκτοπης κύησης και πρόωρο τοκετό.

Γονόρροια: Οφείλεται σε σε λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Neisseria Gonorrhoeae. Μεταδίδονται σε ενεργά σεξουαλικά άτομα, με κάθε είδους σεξουαλική επαφή (κολπικό, πρωκτικό ή στοματικό σεξ).

Η Γονόρροια εμφανίζει συμπτώματα σε διάστημα από 2-21 ημέρες μετά την σεξουαλική επαφή. Σε έγκυες γυναίκες η λοίμωξη θα μολύνει το μωρό κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού γιαυτό και σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται καισαρική τομή.  Μεταδίδεται σε ενεργά σεξουαλικά άτομα, με κάθε είδους σεξουαλική επαφή (κολπικό, πρωκτικό ή στοματικό σεξ).

Τι χρειάζετε να κάνετε πριν την εξέταση

Εξετάσεις Αίματος

Η αιμοληψία γίνεται το πρωί, πριν γευματίσετε. Απαιτείται 12ωρη νηστεία, το βραδινό γεύμα να είναι ελαφρύ και να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ την προηγούμενη ημέρα.  Την ημέρα της εξέτασης μπορείτε να καταναλώσετε νερό πριν την αιμοληψία.

Γενική Ούρων

Το καταλληλότερο δείγμα είναι τα πρώτα πρωινά ούρα.  Αφήνετε λίγα ούρα να τρέξουν και συλλέγετε το μέσον της ούρησης σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη που έχετε προμηθευτεί από το φαρμακείο.  Η προσκόμιση δείγματος στο μικροβιολογικό εργαστήριο πρέπει να γίνει εντός 1 ώρας από την συλλογή.

Τραχηλικό Δείγμα (ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ):

Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή 2 μέρες πριν από την εξέταση. Η καλύτερη περίοδος για να προγραμματίσεις είναι η 1η εβδομάδα μετά το τέλος της περιόδου. Συστήνεται η αποχή από την ερωτική επαφή, τη χρήση ταμπόν ή ενδοκολπικών αλοιφών για 48 ώρες πριν από την εξέταση.

Τι σημαίνουν τα νούμερα

Πιθανότατα, όταν παίρνετε τα αποτελέσματα των εξετάσεων σας θα θέλατε να μπορούσατε να είχατε μία γενική εικόνα για το τι σημαίνουν και για ποιά νοσήματα σας προειδοποιούν. Αν και ο γιατρός σας είναι αυτός που μπορεί σε συνδυασμό και με την κλινική εξέταση και το ιστορικό σας, να αξιολογήσει με ακρίβεια τα αποτελέσματα, οι παρακάτω πληροφορίες θα δώσουν κάποιες αρχικές απαντήσεις στις απορίες σας.

Αποκωδικοποίησε τα αποτελέσματα…

Οι απαντήσεις των εξετάσεων, σας δείχνουν τα αποτελέσματα σας καθώς και τις φυσιολογικές τιμές ανά δείκτη εξέτασης.  Τι σημαίνουν όμως;

Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό τότε μας δείχνει ενεργή λοίμωξη και συνεπώς απαιτείται θεραπεία με τα κατάλληλα αντιβιοτικά.

Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευρήματα της λοίμωξης κατά τη διάρκεια της εξέτασης, όμως εφόσον είστε σεξουαλικά ενεργοί τότε θα πρέπει να κάνετε τακτικό έλεγχο.

Εάν έχετε προσβληθεί, ο/οι σύντροφος/οι θα πρέπει επίσης να κάνουν εξετάσεις για να αποφευχθεί η επαναμόλυνση και η περαιτέρω εξάπλωση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

  • Το εύρος των φυσιολογικών τιμών είναι ενδεικτικό.  Οι εργαστηριακοί παράμετροι διαφέρουν και παρουσιάζουν διακυμάνσεις από μικροβιολογικό σε μικροβιολογικό εργαστήριο.
  • Οι πληροφορίες που σας παρέχουμε σχετικά με την ερμηνεία των εργαστηριακών εξετάσεων, είναι ενημερωτικές και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν ιατρικές συμβουλές.
  • Ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα συνεκτιμήσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων, μαζί την κλινική σας εικόνα και το ιστορικό σας και ο οποίος θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νεότερες Εξελίξεις στην Ιατρική, Θέματα για την Υγεία, την Ομορφιά, την Ευεξία – Wellness.

Τελευταία Νέα στην Υγεία- Ανακαλύψτε Συμβουλές και Προτάσεις για Ευζωϊα & Ευεξία

Γίνετε Μέλος του ΙΑΜΑ και βελτιώστε την Υγεία σας Σήμερα!