CHECK UP ΚΑΡΚΙΝΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

Αρχική/CHECK UP MAIN/CHECK UP ΚΑΡΚΙΝΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ
CHECK UP ΚΑΡΚΙΝΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ2019-08-06T19:16:33+03:00

Project Description

Πρόληψη – Καρκινικοί Δείκτες

Ο καρκίνος αποτελεί, τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά από τα καρδιαγγειακά νοσήματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Στις αναπτυγμένες χώρες, τα κρούσματα αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Όμως, με την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και την εφαρμογή νέων καινοτόμων μεθόδων στην διάγνωση, και στην θεραπεία, η πρόγνωση για βελτίωση της ποιότητας ζωής έχει θεαματικά αποτελέσματα με περισσότερους θεραπευμένους ασθενείς με καρκίνο σχετικά με το παρελθόν.

Η στοχευμένη πρόληψη με τις εξετάσεις που αξιολογούν τους καρκινικούς δείκτες είναι το πρώτο βήμα για την επιτυχημένη αντιμετώπιση του καρκίνου.

Οι Δείκτες που σώζουν

Ένα check up που θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε είναι το παρακάτω:

 • CEA
 • β-hCG

 • CA 15-3 
 • CA 19-9

 • CA 50 
 • CA 125
 • LDL
 • PSA (για άνδρες)

 • Προστατικό Κλάσμα (για άνδρες)
 • AFP (για γυναίκες)

 • Τέστ ΠΑΠ & HPV DNA (για γυναίκες)
 • Μαστογραφία (για γυναίκες) 

Είναι μία αρχή για να εντοπίσουμε έγκαιρα τυχόν μελλοντικούς καρκίνους.

Το αιματολογικό check up καρκινικών δεικτών είναι απαραίτητο για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων υγείας στο αρχικό τους στάδιο, όπου η αντιμετώπιση τους είναι πιο εύκολη.

Μια πρώτη ένδειξη

CEA: είναι μια γλυκοπρωτεΐνη που περιέχει 45% πρωτεΐνες και 55% υδατάνθρακες, η οποία παράγεται και εκκρίνεται από τα καρκινικά κύτταρα του γαστρεντερικού σωλήνα, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου, του παγκρέατος, καθώς επίσης και από μεταστατικούς όγκους αυτών. Σε μικρότερο ποσοστό, το CEA μπορεί επίσης να εντοπιστεί και σε άλλους τύπους καρκίνου όπως στον καρκίνο μαστού, των πνευμόνων, των ωοθηκών, της κύστεως και του θυρεοειδούς.

β – hCG : Είναι γνωστή καθώς συνήθως αποτελεί την ορμόνη της κύησης που μας βοηθά να καθορίσουμε αν υπάρχει έναρξη κυήσεως. Τα επίπεδα της αυξάνονται όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στην μήτρα. Δυστυχώς όμως, μπορεί να δούμε αύξηση της τιμής της όταν υπάρχει τροφοβλαστικός όγκος, καρκίνος του μαστού και κακοήθεις όγκοι των όρχεων.

CA 19-9 : Το καρκινικό αυτό αντιγόνο, συμβάλλει στον εντοπισμό του καρκίνο του παγκρέατος, και του καρκίνου των χοληφόρων, πριν εμφανιστούν έντονα συμπτώματα, κάνωντας την θεραπεία πιο αποδοτική καθώς ξεκινά άμεσα.

CA 15-3 : Είναι ένας από τους καρκινικούς δείκτες που εντοπίζουν κυρίως τον καρκίνο του μαστού, αλλά είναι δυνατόν να υπάρχει και σε άλλες κακοήθεις καταστάσεις, όπως είναι το καρκίνωμα των ωοθηκών, των βρόγχων, του παγκρέατος, του ήπατος και του στομάχου.

CA-50 : Είναι ένας καρκινικός δείκτης που βρίσκεται σε νεοπλάσματα του παγκρέατος και σε μικρότερο ποσοστό σε ασθενείς με καρκίνο του γαστρεντερικού σωλήνα, ενδομητρίου, πνευμόνων κ.ά.

CA 125: Είναι ένας καρκινικός δείκτης που εντοπίζεται στο αδενοκαρκίνωμα των ωοθηκών, σε καρκίνο του ενδομητρίου, του ενδοτραχήλου και του γαστρεντερικού σωλήνα, του ήπατος, των χοληφόρων αγγείων και των βρόγχων.

AFP (για γυναίκες) : είναι μια γλυκοπρωτεΐνη που χρησιμοποιείται ως καρκινικός δείκτης σε πρωτοπαθή καρκινώματα του ήπατος ή σε τερατοκαρκινώματα. Όμως, υπάρχει αυξημένη AFP και σε φυσιολογική εγκυμοσύνη, σε μη κακοήθεις καταστάσεις όπως σε ενδομήτριο θάνατο, σε επαπειλούμενη αποβολή, στην κίρρωση ήπατος και στην ιογενή ηπατίτιδα.

PSA (για άνδρες) :  Είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός διαγνωστικός και προγνωστικός δείκτης για τον καρκίνο του προστάτη.  Ίσως δούμε και ελαφρά αυξημένες τιμές στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

Τι χρειάζετε να κάνετε πριν την εξέταση

Εξετάσεις Αίματος για καρκινικούς δείκτες

Η αιμοληψία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, χωρίς προετοιμασία νηστείας.

PSA

Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία, όπως πχ ο εξεταζόμενος να είναι νηστικός κλπ., ωστόσο θα πρέπει ο εξεταζόμενος να:

 •    απέχει από σεξουαλική δραστηριότητα για 3 ημέρες πριν από την εξέταση.
 •    εάν κάνει θεραπεία για οξεία προστατίτιδα (λοίμωξη του προστάτη), τότε η εξέταση PSA θα πρέπει να γίνει ένα μήνα μετά το τέλος της θεραπείας.
 •    εάν έκανε κυστεοσκόπηση, τότε η εξέταση PSA θα πρέπει να γίνει μετά από μία εβδομάδα.

Τest Pap:

Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή 2 μέρες πριν από την εξέταση. Η καλύτερη περίοδος για να προγραμματίσεις το Τεστ ΠΑΠ είναι η 1η εβδομάδα μετά το τέλος της περιόδου. Συστήνεται η αποχή από την ερωτική επαφή, τη χρήση ταμπόν ή ενδοκολπικών αλοιφών για 48 ώρες πριν από την εξέταση.

Ψηφιακή Μαστογραφία

Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία για την εξέταση και γίνετε οποιαδήποτε  ώρα της ημέρας. Θα σταθείτε μπροστά στον μαστογράφο και η τεχνολόγος θα σας βοηθήσει να τοποθετήσετε τον μαστό στη σωστή θέση.  Ο μαστός πιέζεται για λίγα δευτερόλεπτα μεταξύ δύο πλαστικών πλακών που συνδέονται με το μαστογράφο, μια ρυθμιζόμενη στην κορυφή και μία σταθερή (στο κάτω μέρος). Λόγω της μικρής πίεσης που εφαρμόζεται στους μαστούς , προγραμματίστε την εξέταση όταν οι μαστοί σας δεν είναι ευαίσθητοι.

Τι σημαίνουν τα νούμερα

Πιθανότατα, όταν παίρνετε τα αποτελέσματα των εξετάσεων σας θα θέλατε να μπορούσατε να είχατε μία γενική εικόνα για το τι σημαίνουν και για ποιά νοσήματα σας προειδοποιούν. Αν και ο γιατρός σας είναι αυτός που μπορεί σε συνδυασμό και με την κλινική εξέταση και το ιστορικό σας, να αξιολογήσει με ακρίβεια τα αποτελέσματα, οι παρακάτω πληροφορίες θα δώσουν κάποιες αρχικές απαντήσεις στις απορίες σας.

Αποκωδικοποίησε τα αποτελέσματα…

Οι απαντήσεις των εξετάσεων, σας δείχνουν τα αποτελέσματα σας καθώς και τις φυσιολογικές τιμές ανά δείκτη εξέτασης.  Τι σημαίνουν όμως;

CEA: αυξημένες τιμές δείχνουν την καρκινική εξέλιξη στο έντερο και τους πνεύμονες.

β-hCG: Αύξησή της παρατηρείται στην εγκυμοσύνη σαν φυσιολογική εξέλιξη αλλά και σε τροφοβλαστικούς όγκους, σε καρκίνο του μαστού και σε κακοήθεις όγκους των όρχεων.

CA 15 – 3: αποτελεί τον σημαντικότερο δείκτη διάγνωσης του καρκίνο του μαστού προεγχειρητικά, αλλά συμβάλλει και στην παρακολούθηση της ασθενούς μετεγχειρητικά ως δείκτης εμφάνισης μεταστάσεων. Αύξησή του μπορεί να παρατηρηθεί και σε κακοήθη νεοπλάσματα των βρόγχων, του παγκρέατος, του παχέως εντέρου και των ωοθηκών.

CA 19 – 9: αύξηση της τιμής μπορεί να σχετίζεται με κακοήθη νεοπλάσματα του παγκρέατος, του στομάχου, του παχέως εντέρου και των χοληφόρων. Μικρή αύξηση μπορεί να παρατηρηθεί και σε ηπατίτιδα, παγκρεατίτιδα, χολοκυστίτιδα και κυστική ίνωση.

CA 50 : Αυξάνει σε καρκίνο του παχέως εντέρου, του στομάχου, του παγκρέατος, των πνευμόνων, της μήτρας, του προστάτη και του μαστού. Η μικρή αύξηση της τιμής μπορεί να οφείλεται σε καλοήθεις παθήσεις όπως παγκρεατίτιδα, ηπατίτιδα και χολοκυστίτιδα.

CA 125 : συνήθως η τιμή του δείκτη είναι αυξημένη σε περιπτώσεις καρκίνου των ωοθηκών, καρκίνο του παγκρέατος, του μαστού, του ενδομητρίου, του πνεύμονα.  Αυξάνεται όμως και σε καλοήθεις παθήσεις όπως ενδομητρίωση, κίρρωση, παγκρεατίτιδα, αλλά και στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

PSA:  Οι φυσιολογικές τιμές του PSA είναι σχετικές, καθώς εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως είναι η ηλικία και η κλινική εικόνα του ασθενή. Σε περίπτωση που ο γιατρός θεωρήσει ότι οι τιμές του προστάτη είναι αυξημένες, θα ζητήσει επιπλέον εξετάσεις και για να κάνει στοχευμένη διάγνωση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

 • Το εύρος των φυσιολογικών τιμών είναι ενδεικτικό.  Οι εργαστηριακοί παράμετροι διαφέρουν και παρουσιάζουν διακυμάνσεις από μικροβιολογικό σε μικροβιολογικό εργαστήριο.
 • Οι πληροφορίες που σας παρέχουμε σχετικά με την ερμηνεία των εργαστηριακών εξετάσεων, είναι ενημερωτικές και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν ιατρικές συμβουλές.
 • Ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα συνεκτιμήσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων, μαζί την κλινική σας εικόνα και το ιστορικό σας και ο οποίος θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νεότερες Εξελίξεις στην Ιατρική, Θέματα για την Υγεία, την Ομορφιά, την Ευεξία – Wellness.

Τελευταία Νέα στην Υγεία- Ανακαλύψτε Συμβουλές και Προτάσεις για Ευζωϊα & Ευεξία

Γίνετε Μέλος του ΙΑΜΑ και βελτιώστε την Υγεία σας Σήμερα!