CHECK UP ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Αρχική/CHECK UP MAIN/CHECK UP ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ
CHECK UP ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ2019-08-06T13:20:56+03:00

Project Description

Έλεγχος Οστεοπόρωσης

Όσες φορές κι αν το πούμε, δεν θα είναι ποτέ αρκετό: Το οφείλουμε στον εαυτό μας, αλλά και στην οικογένειά μας να φροντίζουμε και να προφυλάσσουμε την υγεία μας.  Οι προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, όμως, είναι εξίσου σημαντικές και πρέπει να πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.  Το Βασικό Πακέτο είναι το πρώτο βήμα προς την σωστή ενημέρωση και έγκαιρη πρόληψη.

Οι Δείκτες που σώζουν

Ένα check up θα που θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε συχνά μία φορά το χρόνο είναι το παρακάτω:

 • Σίδηρος
 • Παραθορμόνη
 • Ασβέστιο

 • Φώσφορος
 • Οστεοκαλσίνη

 • Αλκαλική Φωσφατάση
 • Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας 

 • Ακτινογραφία Θώρακος 

 • Επιπλέον αξιολόγηση αποτελεσμάτων από Ενδοκρινολόγο

Είναι μία λεπτομερής αρχή…

Το ετήσιο αιματολογικό check up είναι απαραίτητο για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων υγείας στο αρχικό τους στάδιο, όπου η αντιμετώπιση τους είναι πιο εύκολη.

Μια πρώτη ένδειξη

Ασβέστιο (Ca): Αποτελεί το δομικό συστατικό στοιχείο των οστών και των δοντιών αλλά βρίσκεται επίσης και στο αίμα με την μορφή ιόντων ασβεστίου ή ενωμένο με πρωτεϊνες.   Ο ρόλος του είναι σημαντικός στην σωστή λειτουργία του μυικού συστήματος, πήξης του αίματος, του νευρικού συστήματος και της καρδιάς.  Η έλλειψη του προκαλεί οστεομαλακία στους ενήλικες δηλαδή αραιά και εύθραστα οστά και ευνοεί την οστεοπόρωση στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Ακτινογραφία Θώρακος: αποτελεί ένα τύπο φωτογράφησης του θώρακα, της σπονδυλικής στήλης και των εσωτερικών οργάνων του σώματος (καρδιά, αιμοφόρα αγγεία, πνεύμονες). Με την ακτινογραφία θώρακα, αν και δεν μας παρέχει λεπτομερής πληροφορίες, μόνο αλλαγή στον μέγεθος των οργάνων,  μπορούμε να διαγνώσουμε πνευμονοπάθειες (πνευμονία), λοιμώξεις και συμφορήσεις της καρδιάς, διόγκωση των καρδιακών κοιλοτήτων ή της αορτής, συγκέντρωση υγρού στους πνεύμονες, καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι του μεσοθωρακίου κ.α.

Τι χρειάζετε να κάνετε πριν την εξέταση

Εξετάσεις Αίματος

Η αιμοληψία γίνεται το πρωί, πριν γευματίσετε. Απαιτείται 12ωρη νηστεία, το βραδινό γεύμα να είναι ελαφρύ και να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ την προηγούμενη ημέρα.  Την ημέρα της εξέτασης μπορείτε να καταναλώσετε νερό πριν την αιμοληψία.

Ακτινογραφία Θώρακος

Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία για την εξέταση και γίνετε οποιαδήποτε  ώρα της ημέρας. Θα σταθείτε απέναντι στην πλάκα εγγραφής εικόνας και ο τεχνολόγος, θα τοποθετήσει τα χέρια σας στους γοφούς και το στήθος να πιέζεται πάνω στην φωτοληπτική πινακίδα.  Κατά την διάρκεια λήψης της ακτινογραφίας θώρακα, θα σας ζητηθεί να μείνετε ακίνητοι και να μην αναπνεύσετε για λίγα δευτερόλεπτα.

Τι σημαίνουν τα νούμερα

Πιθανότατα, όταν παίρνετε τα αποτελέσματα των εξετάσεων σας θα θέλατε να μπορούσατε να είχατε μία γενική εικόνα για το τι σημαίνουν και για ποιά νοσήματα σας προειδοποιούν. Αν και ο γιατρός σας είναι αυτός που μπορεί σε συνδυασμό και με την κλινική εξέταση και το ιστορικό σας, να αξιολογήσει με ακρίβεια τα αποτελέσματα, οι παρακάτω πληροφορίες θα δώσουν κάποιες αρχικές απαντήσεις στις απορίες σας.

Αποκωδικοποίησε τα αποτελέσματα…

Οι απαντήσεις των εξετάσεων, σας δείχνουν τα αποτελέσματα σας καθώς και τις φυσιολογικές τιμές ανά δείκτη εξέτασης.  Τι σημαίνουν όμως;

Ασβέστιο (Ca): Αυξημένες τιμές μπορεί να οφείλονται σε κατάχρηση αντιόξινων, αφυδάτωση, νόσος του Hodgkin, υπερπαραθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός, παρατεταμένη ακινητοποίηση, λευχαιμία, καρκίνος πνεύμονα, δηλητηρίαση με βιταμίνη D, κ.α.. Επίσης η λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως: αναβολικά στεροειδή, ανδρογόνα, αντιόξινα, ανθρακικό ασβέστιο, γλυκονικό ασβέστιο, προγεστερόνη, θειαζιδικά διουρητικά, θυρεοειδικές ορμόνες, βιταμίνη Α, βιταμίνη D, μπορεί να προκαλέσει αυξημένες τιμές. Σε περίπτωση μειωμένων τιμών, αυτές μπορεί να οφείλονται σε Οξεία παγκρεατίτιδα, αλκοολισμός, χρόνια νεφρική νόσος, διάρροια, σοβαρός υποσιτισμός, ανεπάρκεια βιταμίνης D καθώς και στην τακτική λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως: ακεταζολαμίδη, αντιόξινα, αντισπασμωδικά, ασπαραγινάση, ασπιρίνη, βαρβιτουρικά, καλσιτονίνη, σισπλατίνη, κορτικοστεροειδή, ινσουλίνη, σίδηρο, καθαρτικά, διουρητικά της αγκύλης, κ.α.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

 • Το εύρος των φυσιολογικών τιμών είναι ενδεικτικό.  Οι εργαστηριακοί παράμετροι διαφέρουν και παρουσιάζουν διακυμάνσεις από μικροβιολογικό σε μικροβιολογικό εργαστήριο.
 • Οι πληροφορίες που σας παρέχουμε σχετικά με την ερμηνεία των εργαστηριακών εξετάσεων, είναι ενημερωτικές και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν ιατρικές συμβουλές.
 • Ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα συνεκτιμήσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων, μαζί την κλινική σας εικόνα και το ιστορικό σας και ο οποίος θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΣΥΝΔΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νεώτερες Εξελίξεις στην Ιατρική, Θέματα για την Υγεία, την Ομορφιά, την Ευεξία – Wellness.

Τελευταία Νέα στην Υγεία- Ανακαλύψτε Συμβουλές και Προτάσεις για Ευζωϊα & Ευεξία

Γίνετε Μέλος του ΙΑΜΑ και βελτιώστε την Υγεία σας Σήμερα!