CHECK UP ΥΓΕΙΑΣ & ΕΥΕΞΙΑΣ

Αρχική/SPECIAL CHECK UPS/CHECK UP ΥΓΕΙΑΣ & ΕΥΕΞΙΑΣ
CHECK UP ΥΓΕΙΑΣ & ΕΥΕΞΙΑΣ2019-05-17T12:52:51+03:00

Project Description

Διαγνωστικές εξετάσεις Υγείας & Ευεξίας

Ο σύγχρονος και εντατικός τρόπος ζωής, εξουθενώνει τον οργανισμό μας και οδηγεί σε προβλήματα υγείας που αρχικά είναι ασυμπτωματικά. Ή έλλειψη ξεκούρασης και σωστής διατροφής μειώνει την απόδοση της σωματικής λειτουργίας και αυξάνει την ψυχική και σωματική κούραση, αναπτύσοντας διάφορα προβλήματα υγείας.  Με τον προληπτικό έλεγχο υγείας και ευεξίας, θα εντοπίσουμε τι ακριβώς λείπει από τον οργανσιμό μας, έτσι ώστε να το αναπληρώσουμε και να επανέλθουμε στην γεμάτη ενέργεια φυσική μας κατάσταση.

Οι Δείκτες που σώζουν

Ένα check up θα που θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε συχνά μία φορά το χρόνο είναι το παρακάτω:

 • Γενική Αίματος
 • Ουρία

 • Ουρικό Οξύ
 • Χοληστερίνη

 • HDL
 • LDL
 • SGPT

 • SGOT
 • CPK
 • Φερριτίνη
 • Βιταμίνη B12
 • Βιταμίνες Συμπλέγματος B
 • Βιταμίνη D

 • Βιταμίνη A
 • Βιταμίνη K

 • Βιταμίνη Ε
 • Έλεγχος Ω3-Ω6-Ω9
 • Ψευδάργυρος Zn
 • Κάλιο

 • Μαγνήσιο

 • Σίδηρο 

Είναι μία αρχή…

Το ετήσιο αιματολογικό check up είναι απαραίτητο για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων υγείας στο αρχικό τους στάδιο, όπου η αντιμετώπιση τους είναι πιο εύκολη.

Μια πρώτη ένδειξη

Γενική αίματος: Περιλαμβάνει τον αιματοκρίτη, την αιμοσφαιρίνη, τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των λευκών και τα αιμοπετάλια.  Η εξέταση αυτή μας “δείχνει” αν υπάρχει αναιμία, η οποία μπορεί να οφείλεται σε διάφορα προβλήματα π.χ. εσωτερική αιμορραγία, εάν υπάρχουν διαταραχές στην πήξη του αίματος, εάν υπάρχει λοίμωξη ή μειωμένη ανοσία του οργανισμού.

Χοληστερόλη (Χολιστερίνη):  Είναι λιποπρωτεϊνες που κυκλοφορούν στο αίμα μας και χωρίζονται σε: χαμηλής πυκνότητας LDL (Low Density Lipoproteins) “κακή” χοληστερίνη και σε HDL (High Density Lipoproteins) “καλή” χοληστερίνη. Η LDL εναποτίθεται στα τυχώματα των αιμοφόρων αγγείων και προκαλεί αρτηριοσκλήρωση ενώ η HDL βοηθά στην απομάκρυνση της LDL και στην διατήρηση της καλής υγείας των αιμοφόρων αγγείων.

Η εξέταση της χοληστερίνης μας προστατεύει από μελλοντικά καρδιακά νοσήματα  όπως η στεφανιαία νόσος, καρδιοπάθεια, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ουρικό Οξύ: Είναι διαφορετική ουσία από την ουρία.  Δημιουργείται όταν το σώμα μας διασπά τις πουρίνες, τις οποίες λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας όπως συκώτι, ξερά φασόλια, μπιζέλια, μπύρα, κ.α.  Τα αποτελέσματα της εξέτασης μας δείχνουν εάν το σώμα μας, παράγει πολύ ουρικό οξύ ή δεν αφαιρεί αρκετό.  Μαζί με την Ουρία και την κρεατίνινη αποτελούν την τριπλέτα που μας δείχνει την κατάσταση των νεφρών.

Ηπατικοί Δείκτες (SGOT, SGPT, γ-GT,  Αλκαλική Φωσφατάση): Είναι οι σημαντικοί δείκτες, καθώς μας δείχνουν την κατάσταση του συκωτιού και αποτελούν ένδειξη για διάφορα νοσήματα όπως χρόνιες ηπατίτιδες, αυτοάνοσα νοσήματα.

Κάλιο: Αποτελεί έναν από τους βασικούς ηλεκτρολύτες του οργανισμού μας. Βρίσκεται κυρίως στο εσωτερικό των κυττάρων και συμβάλλει στην ομαλή ρύθμιση των καρδιακών παλμών, ελέγχει την ισορροπία οξέων-βάσεων, συμμετέχει στην πραγματοποίηση της σύσπασης των μυών, ρυθμίζει την πίεση και επεμβαίνει στη σύνθεση του γλυκογόνου.

CPK (κρεατινική κινάση): αποτελεί ένζυμο που βρίσκεται στην καρδιά, στον εγκεφαλικό ιστό, στους σκελετικούς μυς αλλά και στο γαστρεντερικό και το ουροποιογεννητικό σύστημα. Συντελεί στην παροχή ενέργειας. Η μέτρηση της είναι απαραίτητη για τον αποκλεισμό του εμφράγματος του μυοκαρδίου.

LDH: Είναι ένα ενδοκυττάριο ένζυμο που βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα κύτταρα του σώματος και απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος μετά από βλάβη των ιστών. Μπορεί να αυξηθεί σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις (π.χ. αιματολογικά προβλήματα) και χρησιμοποιείται σαν γενικός δείκτης κυτταρικής βλάβης.

Τι χρειάζετε να κάνετε πριν την εξέταση

Εξετάσεις Αίματος

Η αιμοληψία γίνεται το πρωί, πριν γευματίσετε. Απαιτείται 12ωρη νηστεία, το βραδινό γεύμα να είναι ελαφρύ και να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ την προηγούμενη ημέρα.  Την ημέρα της εξέτασης μπορείτε να καταναλώσετε νερό πριν την αιμοληψία.

Τι σημαίνουν τα νούμερα

Πιθανότατα, όταν παίρνεται τα αποτελέσματα των εξετάσεων σας θα θέλετε να μπορούσατε να είχατε μία γενική εικόνα για το τι σημαίνουν και για ποιά νοσήματα σας προειδοποιούν. Αν και ο γιατρός σας είναι αυτός που μπορεί σε συνδιασμό και με την κλινική εξέταση και το ιστορικό σας, να αξιολογήσει με ακρίβεια τα αποτελέσματα, οι παρακάτω πληροφορίες θα δώσουν κάποιες αρχικές απαντήσεις στις απορίες σας.

Αποκωδικοποίησε τα αποτελέσματα…

Οι απαντήσεις των εξετάσεων, σας δείχνουν τα αποτελέσματα σας καθώς και τις φυσιολογικές τιμές ανά δείκτη εξέτασης.  Τι σημαίνουν όμως;

Ο χαμηλός αιματοκρίτης, μπορεί να είναι ένδειξη για αναιμία, ενώ ο υψηλός αιματοκρίτης μπορεί να είναι ένδειξη για Πολυκυτταραιμία.

Τα αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια ίσως είναι μία ένδειξη για λοίμωξη, ενώ όταν είναι μειωμένα μας δείχνει μειωμένη ανοσία του οργανισμού.

Ο μικρός αριθμός αιμοπεταλίων προδιαθέτει για αιμορραγίες, ενώ ο μεγάλος αριθμός αιμοπεταλίων προδιαθέτει για θρομβώσεις.

Η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια εάν και είναι σε κάποιο βαθμό απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, σε υψηλά επίπεδα δημιουργούν προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία,  τα οποία οδηγούν αργότερα σε καρδιακά νοσήματα.

Το αυξημένο ουρικό οξύ μπορεί να δημιουργήσει ουρική αθρίτιδα, και παθήσεις των νεφρών, όπως πέτρες. Εάν τα επίπεδα είναι χαμηλά μπορεί να οφείλεται σε Σύνδρομο Fanconi, Σύνδρομο Wilson, διατροφή χαμηλή σε πουρίνες.

Ηπατικοί Δείκτες (SGOT, SGPT , Αλκαλική Φωσφατάση): Οι αυξημένες τρανσαμινάσες δείχνουν πρόβλημα στο συκώτι, με την πιο συχνή αιτία να είναι το λιπώδης ήπαρ (ύπαρξη λίπους στο συκώτι). Το λιπώδες ήπαρ συχνά οφείλεται σε συστηματική κατανάλωση αλκοολισμού, παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης η λήψη ορισμένων φαρμάκων (αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, φάρμακα για την χοληστερίνη), οι ιογενείς ηπατίτιδες, τα αυτοάνοσα νοσήματα, μεταβολικά και αγγειακά αίτια μπορεί να ευθύνονται για την αύξηση των ηπατικών ενζύμων.

γ-GT: είναι ο πιο ευαίσθητος ενζυμικός δείκτη για τα ηπατικά νοσήματα. Η αύξηση της τιμής του δείκτη μπορεί να προκαλείται από τοξικότητα από παρακεταμόλη, αλκοολισμός, έλλειψη α1-αντιθρυψίνης, χολική ατρησία, χολοκυστίτιδα, χολόσταση, κίρρωση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, λιπώδες ήπαρ, ηπατικό καρκίνωμα (μεταστατικό), ηπατίτιδα (οξεία, χρόνια), ηπατική νόσος, μεταβολικό σύνδρομο, λοιμώδης μονοπυρήνωση, παχυσαρκία, κ.α.

Κάλιο: Όταν το κάλιο υπερβαίνει κατά πολύ τα όριά του στον οργανισμό, αντίστοιχα αυξάνονται και οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου ή μυϊκής αδυναμίας.  Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω σωματικής κούρασης (μυϊκή κόπωση), λήψη φαρμάκων για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης ή διατροφής φτωχής σε νάτριο.  Όταν τα επίπεδα του καλίου είναι χαμηλά (υποκαλιαιμία) , πιθανόν να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα νεφρά, ύστερα από εμετούς ή/και διάρροιες, μετά τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως π.χ. διουρητικών. Τις περισσότερες φορές, τα συμπτώματα που συνοδεύουν την έλλειψη καλίου περιλαμβάνουν μουδιάσματα, κράμπες, υπνηλία, ναυτία, ανορεξία και ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού.

Μαγνήσιο: Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου (υπομαγνησιαιμία) οδηγούν σε μυϊκές κράμπες, καρδιακές αρρυθμίες ή επιληψία, νευροπαθολογίες, κατάθλιψη.

CPK: Η σωματική υπερκόπωση είναι το πιο κοινό αίτιο αυξημένης CPK καθώς η καταπόνηση των μυών οδηγεί σε λύση μυϊκών κυττάρων και διαρροή ενδοκυτταρικών ουσιών στα αγγεία, με αποτέλεσμα την αύξηση της CPK. Σε σοβαρές περιπτώσεις προκύπτει μια σοβαρή πάθηση που ονομάζεται ραβδομυόλυση. Οι ασθενείς νοιώθουν γενικευμένη ατονία και μυϊκά άλγη.

LDH: εμφανίζεται μόνο μετά από παρατεταμένη υποξία και αυξάνεται σε ορισμένες παθολογικές καταστάσεις, όπως καρδιοαναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες, αιμόλυση και σε διαταραχές του ήπατος, των νεφρών και των μυών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

 • Το εύρος των φυσιολογικών τιμών είναι ενδεικτικό.  Οι εργαστηριακοί παράμετροι διαφέρουν και παρουσιάζουν διακυμάνσεις από μικροβιολογικό σε μικροβιολογικό εργαστήριο.
 • Οι πληροφορίες που σας παρέχουμε σχετικά με την ερμηνεία των εργαστηριακών εξετάσεων, είναι ενημερωτικές και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν ιατρικές συμβουλές.
 • Ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα συνεκτιμήσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων, μαζί την κλινική σας εικόνα και το ιστορικό σας και ο οποίος θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΣΥΝΔΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νεώτερες Εξελίξεις στην Ιατρική, Θέματα για την Υγεία, την Ομορφιά, την Ευεξία – Wellness.

Τελευταία Νέα στην Υγεία- Ανακαλύψτε Συμβουλές και Προτάσεις για Ευζωϊα & Ευεξία

Γίνετε Μέλος του ΙΑΜΑ και βελτιώστε την Υγεία σας Σήμερα!