ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ

Αρχική/MEDICAL/ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ
ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ2019-07-26T06:14:14+03:00

Project Description

Ουροποιητικό Σύστημα

Σκοπός του τμήματος είναι η πλήρης διερεύνηση, διάγνωση και αντιμετώπιση των ουρολογικών παθήσεων της ουροποιητικής οδού που αποτελείται από τα νεφρά, τον ουρητήρα, την ουροδόχο κύστη, και την ουρήθρα.

Τομείς εξειδίκευσης

 • Γυναικεία ουρολογίαακράτεια ούρων, ταινίες ακράτειας, υπερδραστήρια κύστη, υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, πρόπτωση γυναικολογικών οργάνων, κυστεοκήλη

 • Παθήσεις αντρικών οργάνων – πρόωρη εκσπερμάτωση, κυρσοκήλη, παθήσεις πέους, παθήσεις όρχεων, υπογονιμότητα

 • Ουροδυναμικό έλεγχο – εξέταση για επώδυνη ούρηση,  συχνουρία, επιτακτική ούρηση, ατελής κένωσης της ουροδόχου κύστης, πρόβλημα έναρξης ροής ούρων

 • Ακράτεια των ούρων (άνδρες και γυναίκες) – ακούσια απώλεια ούρων, κατά την διάρκεια συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

 • Ουρογκολογία – Καρκίνος νεφρού , καρκίνος του προστάτη, καρκίνος της ουροδόχου κύστης, καρκίνος των όρχεων, καρκίνος του πέους

 • Υπερπλασία του προστάτη – καλοήθης πάθηση του προστάτη που εμφανίζεται στους άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών.

 • Υπογονιμότητα – Λειτουργικές ανωμαλίες σπερματοζωαρίων (αντισώματα κατά των σπερματοζωαρίων, ελλείψεις κεφαλής, ουράς.

 • Στυτική δυσλειτουργία –αδυναμία δημιουργίας και διατήρησης της στύσης του πέους, και επηρεάζει 150 εκατομμύρια άνδρες παγκοσμίως.

Ο γιατρός θα συστήσει  τις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις, ανάλογα με το ιστορικό σας, και την κλινική εξέταση.  Στη συνέχεια και με τη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και συζητήσει μαζί σας, τυχόν πάθηση του ουροποιητικού συστήματος, με απλά κατανοητά λόγια, εξηγώντας τα επόμενα βήματα θεραπείας.

Στις περιπτώσεις όπου συνυπάρχει κάποια πάθηση στο ουροποιητικό, όπως λίθος ή υπερτροφία του προστάτη, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το αίτιο.

Ουρολοιμώξεις, Ακράτεια ούρων – όχι πια θέματα ταμπού

Το Ουρολογικό Τμήμα του ΙΑΜΑ, με το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, σας προσφέρει υπηρεσίες υγείας, πρόληψης και συμβουλευτικής αλλά και προσωποποιημένες θεραπείες βάση των δικών σας αναγκών.

Σας ενημερώνουμε με απλά, κατανοητά λόγια, χωρίς πολύπλοκους ιατρικούς όρους για τις αιτίες που προκαλούν παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος και τις θεραπείες τους.

Υπερπλασία Προστάτη

Eίναι μια καλοήθης πάθηση του προστάτη που εμφανίζεται στους άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών. Προκαλείται αύξηση του μεγέθους του Προστάτη η οποία συνοδεύεται από συμπτώματα όπως, συχνουρία την ημέρα, νυκτουρία (ξύπνημα το βράδυ μία ή περισσότερες φορές για ούρηση), επιτακτική ούρηση ( ξαφνική, πολύ έντονη επιθυμία για ούρηση), αίσθημα ότι ακόμη υπάρχουν ούρα στην κύστη. 

Όταν γίνεται κατακράτηση ούρων, προκαλούνται ουρολοιμώξεις, ακράτεια και νεφρική ανεπάρκεια.

Το φυσιολογικό μέγεθος ενός προστάτη σε νεαρή ηλικία είναι περίπου 25 ml, όταν υπάρχει υπερπλασία του προστάτη το μέγεθος αυτό μπορεί να διπλασιαστεί.

O έλεγχος για την Υπερπλασία Προστάτη περιλαμβάνει:

 • Κλινική εξέταση – Ο γιατρός θα σας εξετάσει και θα σας κάνει ερωτήσεις για να αξιολογήσει την πάθηση σας, βάση και του ιστορικού υγείας σας.
 • Υπερηχογράφημα του προστάτη, κύστεως και νεφρώνσύγχρονη μέθοδος που απεικονίζει την εσωτερική μορφολογία των οργάνων.
 • Ουρομέτρηση – αποτελεί μία απλή, μη επεμβατική  εξέταση που όμως δίνει πολλές χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την ούρηση και την ροή των ούρων.
 • Αιματολογικός έλεγχος – σε συνδιασμό με την εξέταση του προστατικού αντιγόνου PSA, μετρά την ποσότητα του αντιγόνου αυτού στο αίμα.  Παράγεται από τα φυσιολογικά κύτταρα του προστάτη αλλά και από τα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη.  Αυξημένες τιμές δεν σημαίνουν απαραίτητα καρκίνο του προστάτη.
 • Γενική εξέταση & καλλιέργεια ούρων – διαγνωστικό εργαλείο για την λειτουργία των νεφρών και του ουροποιητικού συτήματος.

Ουρολογική Ογκολογία – Καρκίνος του Προστάτη

Η διάγνωση του Καρκίνου του Προστάτη γίνεται νωρίτερα καθώς οι σύγχρονες και ανώδυνες εξετάσεις προτρέπουν όλο και περισσότερους άνδρες στον προληπτικό έλεγχο. Η εξέταση PSA είναι ένας αιματολογικός δείκτης (προστατικό αντιγόνο) που δίνει στον γιατρό αρκετές πληροφορίες για την διάγνωση και την πρόληψη.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση του, είναι:

 • Ηλικία – στην πλειοψηφία τους, είναι άνδρες άνω των 65 ετών, με την μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στην ηλικιακή ομάδα των 70-74 ετών.
 • Κληρονομικότηταόταν υπάρχει οικογειακό ιστορικό εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, ο προληπτικός έλεγχος θα πρέπει να γίνεται από την ηλικία των 40 ετών.

Ουρολιθίαση Νεφρού, Ουρητήρων, Ουροδόχου Κύστης

Όταν παρουσιάζονται λίθοι σε κάποιο σημείο του ουροποιητικού συστήματος, ονομάζεται ουρολιθίαση.  Μπορεί να εντοπιστούν στα ακόλουθα σημεία:

Νεφρά,  Ουρητήρας (λεπτός σωλήνας που συνδέει το νεφρό με την ουροδόχο κύστη), Ουροδόχος κύστη, Ουρήθρα (μικρός σωλήνας από όπου αποβάλλονται τα ούρα)

Η διάγνωση των λίθων γίνεται με τρεις εξετάσεις:

 • Απλή ακτινογραφίαη απεικόνηση όμως δεν είναι λεπτομερής.
 • Υπερηχογράφημα κύστεως και νεφρώνσύγχρονη μέθοδος, καλύτερη απεικόνηση, δεν έχει ακτινοβολία, όμως οι λίθοι πολύ μικρού μεγέθους (μικρότεροι των 4 χιλιοστών) δεν εντοπίζονται.
 • Αξονική Τομογραφίαείναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος και απεικονίζει το 100% των λίθων.

Εμφανίζονται συχνότερα στους άνδρες από ότι στις γυναίκες, ενώ οι ηλικίες που συνήθως εμφανίζονται είναι από 20-50 ετών.  Οι διατροφικές συνήθειες και η μειωμένη κατανάλωση νερού (κάτω του 1,5 λίτρου ημερησίως) ευνοούν την εμφάνιση λίθων.

Όχι πια θέματα ταμπού στην Υγεία

Κάποια θέματα που θεωρούνταν ταμπού όπως η στυτική δυσλειτουργία, η υπογονιμότητα στους άντρες, και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, σήμερα αντιμετωπίζονται ως καταστάσεις ρουτίνας λόγω της μεγάλης αύξησης των περιστατικών.

Στυτική Δυσλειτουργία

Είναι η αδυναμία δημιουργίας και διατήρησης της στύσης του πέους.  Στη σημερινή σύγχρονη εποχή με τους γρήγορους ρυθμούς και το καθημερινό στρες, αποτελεί πλέον σύνηθες φαινόμενο.  Πολλοί είναι οι άντρες που θα το αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.  Για τους λόγους αυτούς δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας αλλά είναι μία ενδειξη ότι υπάρχει κάποια αιτία που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ο μηχανισμός της στύσης είναι πολυσύνθετος, καθώς για να ξεκινήσει η όλη διαδικασία απαιτείται ένα ψυχικό ερέθισμα, που στη συνέχεια σε συνδυασμό με νευρολογικές, αγγειακές, ορμονολογικές διαδικασίες του σώματος δημιουργείται και διατηρείται η στύση. 

Πιθανά αίτια για στυτική δυσλειτουργία είναι:

 • Στρεσογόνοι παράγοντες καθημερινότητας

 • Άγχος επίδοσης

 • Καρδιολογικές παθήσεις

 • Αγγειακές παθήσεις

 • Παχυσαρκίας

 • Αρτηριακή υπέρταση

 • Σακχαρώδης Διαβήτης (τύπου Ι και ΙΙ )

 • Ορμονικές Διαταραχές ( Υπερ- και Υπο- Θυρεοειδισμός, Υπερπρολακτιναιμία, χαμηλή Τεστοστερόνη) (τύπου Ι και ΙΙ )

 • Υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια

 • Προβλήματα Προστάτη ( Προστατίτιδες, Υπερπλασία του Προστάτη)

 • Φάρμακα ( Σιμετιδίνη, Αντιανδρογόνα, Διουρητικά, αντιυπερτασικά, b-blockers, αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά, αντιισταμινικά)

Ενημέρωση + Συμπτώματα

Γνωρίζοντας τις συνηθισμένες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, τι σημαίνουν και τι εξετάσεις και θεραπείες απαιτούνται, μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την υγεία μας και να ζητήσουμε πιο εύκολα και άμεσα ιατρική συμβουλή.

Με τον τρόπο αυτό, το τυχόν πρόβλημα εντοπίζεται έγκαιρα και αντιμετωπίζεται, βελτιώνοντας την ποιότητα της καθημερονότητας μας.

Αιματουρία

Με τον όρο αιματουρία εννοούμε την παρουσία αίματος στα ούρα το οποίο χρωματίζει τα ούρα ροζέ ή κόκκινα και ονομάζεται Μακροσκοπική. Εάν όμως η ποσότητα του αίματος που βρίσκεται στα ούρα, είναι μικρή και δεν αλλάζει το φυσιολογικό υποκτίρινο χρωματισμό τους τότε η αιματουρία ονομάζεται Μικροσκοπική.

Για τον έλεγχο παρουσίας αίματος σε αυτή την περίπτωση απαιτείται εξέταση των ούρων με μικροσκόπιο.   Πριν δώσετε δείγμα ούρων, φροντίστε, εάν είστε γυναίκα να έχουν περάσει 4-5 ημέρες από το τέλος της έμμηνου ρήσεως και εάν είστε άνδρας να μην έχετε μόλις κάνει κάποια βαριά εργασία καθώς μπορεί να προκαλέσει Μικροσκοπική αιματουρία.

Η αιματουρία μπορεί να οφείλεται σε ουρολοιμώξεις, τραύμα του ουροποιητικού συστήματος,  αγγειακές δυσπλασίες, κύστεις νεφρών, καλοήθης υπερπλασία του προστάτη.

Αιμοσπερμία

Ονομάζεται η παρουσία αίματος στο σπέρμα κατά την εκσπερμάτιση (Αιμοσπερμία). Συνήθως, η αιμοσπερμία οφείλεται σε καλοήθους αιτίες και υποχωρεί από μόνη της σε διάστημα λίγων ημερών, υπάρχουν όμως και οι σπάνιες περιπτώσεις όπου η αιμοσπερμία παραμένει για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες.

Ανάλογα την ηλικία του ασθενή μπορεί να οφείλεται εάν είναι κάτω των 40 ετών σε φλεγμονές, προστατίτιδα, επιδυδιμοορχίτιδα, ουρηθρίτιδα κυρίως από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα μικρό-βιαχλαμύδια, ουρεόπλασμα, μυκόπλασμα, κονδυλώματα της ουρήθρας, ή καρκίνο του όρχεος.

Στις ηλικίες άνω των 40 ετών μπορεί να οφείλεται σε Αρτηριακή Υπέρταση,  Καλοήθης Υπερτροφία του Προστάτη, Λιθίαση του Προστάτη, Λιθίαση των Σπερματοδόχων Κύστεων, Καρκίνος του Προστάτη , Καρκίνος της Κύστης, Καρκίνος του όρχι, φυματίωση.

Ακράτεια ούρων

Ονομάζεται η μη επιθυμητή απώλεια ούρων, η οποία μπορεί να είναι σε μικρή ποσότητα ή και μεγάλη (ολική ποσότητα των ούρων που παράγουν τα νεφρά). Δύναται να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας. 

Εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες από ότι στους άνδρες, καθώς συνδέεται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό που χαλαρώνει τους μύες του Πυελικού εδάφους.

H ακράτεια ούρων είναι το ουρολογικό σύμπτωμα που επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ατόμου, και ενδέχεται να τον κάνει να νιώθει άβολα σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Πολλοί από τους ασθενείς πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν λύσεις για την ακράτεια ούρων και αποφεύγουν να επισκευτούν τον γιατρό τους.

Δυσουρία

Ονομάζεται ο πόνος που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της ούρησης και εντοπίζεται συνήθως κατά μήκος της ουρήθρας.

Οφείλεται συνήθως στις ουρολοιμώξεις, ουρηθρίτιδα από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (Χλαμύδια , Ουρεόπλασμα, Μυκόπλασμα), υπερτροφία Προστάτη, λιθίαση Κύστεως, καρκίνος της Κύστης.

Κολικός Νεφρού

Είναι ο ξαφνικός, οξύς, πολύ έντονος πόνος που εντοπίζεται στα νεφρά και οφείλεται σε ξαφνική απόφραξη του Νεφρού. Ο πόνος αντανακλά στη δεξιά ή αριστερή πλευρά της κοιλιάς καθώς και κατά μήκος της βουβωνικής περιοχής.  Μερικές φορές συνοδεύεται από τάση για έμετο ενώ μπορεί να συνυπάρχει και αιματουρία.

Ο ασθενής δυσκολεύεται να βρει θέση ανακούφησης και κινείται διαρκώς, καθώς η διάρκεια του κωλικού Νεφρού κυμαίνεται από λίγα λεπτά μέχρι και μία ώρα αν δεν ληφθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (μη στερεοειδή αντιφλεγμονώδη).

Η απόφραξη και ο οξύς πόνος οφείλεται συνήθως σε πέτρα που βρίσκεται στον ουρητήρα.

Συχνουρία

Αποτελεί το πιο συχνό ουρολογικό σύμπτωμα και συμβαίνει όταν ο ασθενής έχει την αίσθηση ότι θέλει να επισκέπτεται την τουαλέτα πιο συχνά από 7 φορές το 24ωρο. Η ποσότητα των ούρων που αποβάλλεται είναι συνήθως μικρή.  Το σύνολο των ούρων που αποβάλλεται στο 24ωρο είναι παρόλα αυτά φυσιολογικός δηλαδή 1,5 – 2 λίτρα .

Ενδέχεται να συνυπάρχει με άλλα συμπτώματα όπως δυσκολία στην ούρηση, πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση, αίμα στα ούρα κ.λ.π.

Συνήθως οφείλεται σε ουρολοίμωξη, η οποία προκύπτει από κυστίτιδες στις γυναίκες και προστατίτιδες ή καλοήθης Υπερτροφία του Προστάτη στους άνδρες. Άλλες αιτίες συχνουρίας περιλαμβάνουν τη λιθίαση Ουροδόχου κύστης ή του κατώτερου ουρητήρα, στενώματα ουρήθρας, κυστεοκήλη ή ορθοκήλη, ιστορικό ακτινοβολίας της κύστεως ή παρακείμενων οργάνων, διάμεση κυστίτιδα, σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης, κύηση, μικροβιακή κολπίτιδα.

Επίσης συχνουρία προκαλεί ο Σακχαρώδης Διαβήτης ( τύπου Ι και ΙΙ ), η υπερκατανάλωση καφέ, τσαγιού, αλκοολούχων ποτών, αναψυκτικών, καθώς και η λήψη διουρητικών φαρμάκων.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νεώτερες Εξελίξεις στην Ιατρική, Θέματα για την Υγεία, την Ομορφιά, την Ευεξία – Wellness.

Τελευταία Νέα στην Υγεία- Ανακαλύψτε Συμβουλές και Προτάσεις για Ευζωϊα & Ευεξία

Γίνετε Μέλος του ΙΑΜΑ και βελτιώστε την Υγεία σας Σήμερα!