Η σπάνια ομάδα που παίρνει το χρυσό!

Το αίμα των 7,7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων του κόσμου είναι κόκκινο και μοιάζει να είναι το ίδιο για όλους, όμως δεν είναι.  Χωρίζεται σε ομάδες, με τις δικές της ιδιαιτερότητες η κάθε μία και οι οποίες προσδιορίζονται από την παρουσία ή την απουσία συγκεκριμένων αντιγόνων, δηλαδή ουσιών που πυροδοτούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού με αποτέλεσμα αυτό να απελευθερώνει αντισώματα.

Ποιές είναι οι ομάδες αίματος;

Οι κύριες ομάδες αίματος είναι συνολικά τέσσερις αλλά χωρίζονται και σε επιμέρους υποκατηγορίες των τεσσάρων κύριων ομάδων του συστήματος ΑΒΟ (A, B, AB ή O).  Αυτές οι τέσσερις ομάδες καθορίζονται από την παρουσία ή την απουσία δύο βασικών αντιγόνων (Α, Β) στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των κυττάρων που μεταφέρουν το οξυγόνο, και ταυτόχρονα από την παρουσία ή απουσία αντισωμάτων στο πλάσμα, δηλαδή το υγρό συστατικό του αίματος:

  • Ομάδα Α: Υπάρχει μόνο το αντιγόνο Α στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων ενώ το Β αντίσωμα στο πλάσμα του αίματος.

  • Ομάδα Β: Υπάρχει μόνο το αντιγόνο Β στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων ενώ το Α αντίσωμα στο πλάσμα του αίματος

  • Ομάδα ΑΒ: Υπάρχει και το αντιγόνο Α και το αντιγόνο Β στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων και δεν υπάρχουν στο πλάσμα του αίματος.

  • Ομάδα Ο: Δεν υπάρχει ούτε το αντιγόνο Α ούτε το αντιγόνο Β στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων αλλά υπάρχει το αντιγόνο Α και το αντιγόνο Β στο πλάσμα του αίματος.

Το σύστημα ρέζους (Rh) διαχωρίζει περαιτέρω αυτές τις τέσσερεις ομάδες σε Rh θετικό (+) ή Rh αρνητικό (-), ανάλογα με το αν υπάρχουν ή όχι (αντίστοιχα) άλλα αντιγόνα (κυρίως το D αντιγόνο) στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Έτσι, δημιουργούνται οι οκτώ ομάδες συνολικά: A+, A-, B+, B-, AB+, AB-, O+ και O-.

“Μόνο 43 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν τον τύπο αίματος Rh null,  που δεν έχει κανένα αντιγόνο στο σύστημα Rhesus.  Αναφέρονται σε αυτό ως το χρυσό αίμα καθώς η παντελής έλλειψη αντιγόνων Rh σημαίνει ότι το αίμα αυτό γίνεται αποδεκτό από οποιαδήποτε σπάνια ομάδα αίματος εντός του συστήματος Rh.  Δίνεται σε σπάνια περιστατικά καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να αντικατασταθεί.”

Οι 43 αυτοί άνθρωποι παρόλο που μπορούν να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους με το αίμα τους, εκείνοι μπορούν να λάβουν μόνο τον ίδιο τύπο αίματος.  Αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για την ζωή τους εάν χρειαστούν μετάγγιση, λόγω της έλλειψης του.

Συμβατότητα Ομάδων & Μεταγγίσεις.

Δεν είναι όλες οι ομάδες συμβατές μεταξύ τους καθώς ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά αντισώματα ανάλογα με την ομάδα αίματος που έχει.  Όταν η ομάδα αίματος δεν είναι συμβατή με την ομάδα αίματος του ανθρώπου στον οποίο γίνετε η μετάγγιση, τότε ο οργανισμός του θα καταστρέψει τα ασύμβατα κύτταρα της διαφορετικής ομάδας αίματος με σοβαρές επιπτώσεις ακόμα και για τη ζωή του.

“Η ομάδα 0 μπορεί να δώσει σε όλους καθώς τα ερυθρά αιμοσφαίρια της δεν έχουν το Α και το Β αντιγόνο. Ενώ οι άνθρωποι που έχουν ομάδα ΑΒ+ μπορεί να πάρουν αίμα από όλες τις ομάδες, επειδή δεν υπάρχουν στο πλάσμα τους τα αντισώματα, αντι-Α και αντι-Β”

Πρόσφατα άρθρα

Kατηγορίες

Πρόσφατα άρθρα

Τελευταία Νέα στην Υγεία- Ανακαλύψτε Συμβουλές και Προτάσεις για Ευζωϊα & Ευεξία

Γίνετε Μέλος του ΙΑΜΑ και βελτιώστε την Υγεία σας Σήμερα!