Ο σιωπηρός εχθρός…

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, είναι μία σιωπηρή, χρόνια αλλά πολύ σοβαρή νόσος, από την οποία νοσούν εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως . Mπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία μετά την εφηβεία, αν και με το σύγχρονο τρόπο ζωής εμφανίζεται πλέον και σε παιδιά., ιδιαίτερα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό και επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή.

Γιατί συμβαίνει;

Ο Διαβήτης κατατάσσεται στα νοσήματα διαταραχής του μεταβολισμού. Ο μεταβολισμός είναι ο μηχανισμός με τον οποίο το σώμα μας δίνει ενέργεια στον οργανισμό μας, από τις τροφές που τρώμε οι οποίες διασπώνται κυρίως σε γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι μια μορφή «ζάχαρης» στο αίμα μας και αποτελεί την κύρια πηγή «καυσίμου» για το σώμα μας. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία χρειάζεται μία ορμόνη, η ινσουλίνη που παράγεται στο πάγκρεας και η οποία ρυθμίζει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα.

Όταν ο μηχανισμός δεν λειτουργεί σωστά, είτε λόγω της αντίστασης της ινσουλίνης, είτε λόγω της ανεπαρκής έκκρισης της ινσουλίνης από το πάγκρεας, τότε το άτομο αυτό πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη με αποτέλεσμα να έχει αρκετά αυξημένη ποσότητα γλυκόζης στο αίμα του (υπεργλυκαιμία).

Διαβήτης – ύποπτος για την ανάπτυξη καρκίνου;

Πρόσφατη μεγάλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Diabetes, συνδέει τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, με 11 τύπους καρκίνου στους άνδρες και 13 τύπους στις γυναίκες.  Η επιστημονική μελέτη διεξήχθη στην Κίνα, την χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό ατόμων με διαβήτη,  σε σχέση με τις άλλες χώρες.

  • Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 – συσχέτιση για το αν αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου

  • Κίνα – η χώρα με τους περισσότερους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως

  • 410.191 δείγμα ασθενών  – στοιχεία από το νοσοκομείο της Σανγκάης

  • 8.485 νέες περιπτώσεις καρκίνου – σε ασθενείς χωρίς ιστορικό καρκίνου

  • 20 – 99 ετών – οι ηλικίες των συμμετεχόντων στην μελέτη

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Shanghai Jiao Tong University School of Medicine της Κίνας, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι σε ασθενείς με Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2:

“Το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου στους άνδρες αυξάνεται κατά 34% και στις γυναίκες αυξάνεται κατά 62%.  Συγκεκριμένα, στους άνδρες η αύξηση αφορά 11 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, ενώ στις γυναίκες 13 διαφορετικούς τύπους καρκίνου.”

Αναλυτικά οι διαφορετικοί τύποι καρκίνου είναι:

Στις γυναίκες η αύξηση του ποσοστού εμφάνισης του καρκίνου αφορά τους ακόλουθους τύπους καρκίνου:

Τα στοιχεία που συλλέχθησαν από το Νοσοκομείο της Σανγκάης, βάση των ιατρικών ιστορικών των ασθενών, αφορούν ασθενείς που νόσησαν με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 την περίοδο μεταξύ Ιουλίου 2013 και Δεκέμβριο 2016.  Το παραπάνω χρονικό διάστημα, κανένας από τους ασθενείς δεν είχε καρκίνο.

“Στους άνδρες ασθενείς, ο καρκίνος που έχει τον μεγαλύτερο ποσοστό κινδύνου εμφάνισης, είναι του προστάτη και στις γυναίκες ασθενείς, ο καρκίνος με το μεγαλύτερο ποσοστό κινδύνου εμφάνισης, είναι του ρινοφάρρυγγα.”

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλή τον Jiying Qi, παρακολούθησαν τους συγκεκριμένους ασθενείς για περαιτέρω διάστημα ενός έτους, δηλαδή εώς τον Δεκέμβριο του 2017 για να αξιολογήσουν εάν θα εμφανίσουν καρκίνο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 8.485 ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 από το αρχικό δείγμα των 410.191 ασθενών, εμφάνισαν κάποιο τύπο καρκίνου.

Συνεπώς, χρησιμοποιώντας τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας και όλων των προηγούμενων σχετικών μελετών, θα πρέπει να ακολουθείται ένα προληπτικό πρόγραμμα ελέγχου για καρκίνο στους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

Πρόσφατα άρθρα

Kατηγορίες

Πρόσφατα άρθρα

Τελευταία Νέα στην Υγεία- Ανακαλύψτε Συμβουλές και Προτάσεις για Ευζωϊα & Ευεξία

Γίνετε Μέλος του ΙΑΜΑ και βελτιώστε την Υγεία σας Σήμερα!