CHECK UP ΘΥΡΟΕΙΔΟΥΣ

Αρχική/CHECK UP MAIN/CHECK UP ΘΥΡΟΕΙΔΟΥΣ
CHECK UP ΘΥΡΟΕΙΔΟΥΣ2019-08-06T19:42:26+03:00

Project Description

Διαγνωστικές εξετάσεις για έλεγχο θυρεοειδούς αδένα

Τον κατηγορούμε για πολλά, γιατί δεν χάνουμε εύκολα βάρος, γιατί έχουμε συναισθηματικές διακυμάνσεις, νιώθουμε ατονία, κόπωση.  Ίσως και να έχουμε δίκιο.  Με τις κατάλληλες εξετάσεις μπορούμε να δούμε εάν λειτουργεί σωστά ο θυρεοειδής αδένας μας και να βάλουμε τέλος στην ανησυχία μας.

Οι Δείκτες που σώζουν

Ένα check up θα που θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε συχνά μία φορά το χρόνο είναι το παρακάτω:

 • T3
 • FT3
 • TSH

 • T4
 • FT4
 • ΑΘΑ Tg

 • ΑΘΑ Tpo
 • Καλσιτονίνη
 • Θυρεοσφαιρίνη

 • u/s θυρεοειδούς

Τα 7 συμπτώματα που θα πρέπει να προσέξετε

Τα παρακάτω συμπτώματα συνήθως παρουσιάζονται όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν λειτουργεί σωστά.  Ο μικρός αυτός αδένας, βρίσκεται στο κάτω μέρος του λαιμού σας και είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση διαφόρων διαδικασιών του σώματος π.χ. για τον μεταβολισμό , την παραγωγή ενέργειας και την διάθεση μας.

Ποιά είναι τα συμπτώματα

Τα περισσότερα από αυτά μας είναι γνωστά αλλά μερικές φορές τα αποδίδουμε σε κακή διατροφή, πολλές ώρες δουλειάς και στο στρες της καθημερινότητας.

 • Μεταβολή Βάρους – Αύξηση ή Μείωση: η αύξηση ή μείωση του βάρους σας, εξαρτάται από το αν έχετε υποθυρεοειδισμό (προκαλεί μικρή αύξηση του σωματικού βάρους), ή από υπερθυρεοειδισμό (προκαλεί μεγάλη μείωση του σωματικού βάρους).
 • Εσφαλμένη αντίληψη της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος:  όταν πάσχουμε από υπερθυρεοειδισμό επιταχύνονται όλες οι μεταβολικές διεργασίες του σώματος, και αισθανόμαστε έντονη ζέστη και μερικές φορές ταχυπαλμία καθώς έχουν αυξηθεί οι καύσεις και συνεπώς η παραγωγή ενέργειας. Αντίθετα, στον υποθυρεοειδισμό οι καύσεις επιβραδύνονται και αισθανόμαστε κρύο ακόμα και όταν δεν είναι δικαιολογημένο από το περιβάλλον.

 • Ανεβοκατεβάσματα στα επίπεδα της ενέργειας σου: Όταν πάσχεις από υπερθυρεοειδισμό, ο οργανισμός σου καίει περισσότερες θερμίδες, ανεβάζοντας τα διαθέσιμα επίπεδα ενέργειας στο σώμα σου και δίνοντας σου μεγάλη ενεργητικότητα. Στην περίπτωση όμως του υποθυρεοειδισμού, τότε έχεις ένα μόνιμο αίσθημα μεγάλης κόπωσης, καθώς δεν παράγεται από τον οργανισμό αρκετή ενέργεια.

 • Αλλαγή στην υφή του δέρματος: αν και είναι μικροσκοπικός , ο θυρεοειδής αδένας έχει πολλούς ρόλους.  Ένας από αυτούς είναι ο έλεγχος του ρυθμού ανάπλασης του δέρμαρτος.  Έτσι στον υπερθυρεοειδισμό το δέρμα είναι πιο λεπτό και πιο λείο από το φυσιολογικό καθώς ανανεώνεται πιο γρήγορα, ενώ γίνεται σκληρό και τραχύ στον υποθυρεοειδισμό καθώς η ανανέωση του δέρματος γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς.
 •  Σκαμπανεβάσματα στην διάθεση σου: Αισθάνεσαι ότι τίποτα δεν πάει καλά, νιώθεις θλίψη και αποφεύγεις τις παρέες; Εάν δεν υπάρχει κάποιος λόγος για τα συναισθήματα σου αυτά, ίσως να έχεις υποθυρεοειδισμό.  Επίσης μπορεί να έχεις δυσκολία στην συγκέντρωση και προβλήματα μνήμης.  Εάν από την άλλη έχεις πολλά νεύρα και αίσθημα άγχους, χωρίς και πάλι να υπάρχει λόγος για το ότι νιώθεις έτσι, τότε ίσως είναι υπερθυρεοειδισμός.
 • Αλλαγές στον μηνιαίο κύκλο σου (για γυναίκες):  προβλήματα στην λειτουργία του θυροειδή μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές στην έμμηνο ρήση (περίοδο), ως προς την διάρκεια και την ποσότητα της αιμοραγίας.

 • Γαστρεντερολογικές διαταραχές:  ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους του θυρεοειδή αδένα είναι η συμμετοχή του στον μεταβολισμό, έτσι όταν επιταχύνει ή επιβραδύνει τις διαδικασίες οδηγεί τον οργανισμό σε προβλήματα είτε διάρροιας, είτε δυσκοιλιότητας αντίστοιχα.

Τι χρειάζετε να κάνετε πριν την εξέταση

Εξετάσεις Αίματος για Θυρεοειδή

Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία για την εξέταση και γίνεται οποιαδήποτε  ώρα της ημέρας.

Εάν είστε έγκυος ή λαμβάνεται φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας καθώς ενδέχεται να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων του θυρεοειδή σας.

Τι σημαίνουν τα νούμερα

Πιθανότατα, όταν παίρνετε τα αποτελέσματα των εξετάσεων σας θα θέλατε να μπορούσατε να είχατε μία γενική εικόνα για το τι σημαίνουν και για ποιά νοσήματα σας προειδοποιούν. Αν και ο γιατρός σας είναι αυτός που μπορεί σε συνδυασμό και με την κλινική εξέταση και το ιστορικό σας, να αξιολογήσει με ακρίβεια τα αποτελέσματα, οι παρακάτω πληροφορίες θα δώσουν κάποιες αρχικές απαντήσεις στις απορίες σας.

Αποκωδικοποίησε τα αποτελέσματα…

Οι απαντήσεις των εξετάσεων, σας δείχνουν τα αποτελέσματα σας καθώς και τις φυσιολογικές τιμές ανά δείκτη εξέτασης.  Τι σημαίνουν όμως;

Τ4: η θυροξίνη ρυθμίζει το μεταβολισμό των ιστών.  Μία αυξημένη τιμή στον δείκτη αυτό δείχνει υπερθυρεοειδισμό.

TSH: ο δείκτης αυτός δείχνει το επίπεδο της ορμόνης διέγερσης  του θυρεοειδούς στο αίμα και αν είναι χαμηλός, προδιαθέτει για υποθυρεοειδισμό.

T3: ο δείκτης αυτός ελέγχει τα επίπεδα της ορμόνης τριϊωδοθυρονίνης .  Η εξέταση αυτού του δείκτη γίνεται συνδυαστικά με την Τ4 & την TSH.  Υψηλά επίπεδα αυτού του δείκτη υποδηλώνουν μία αυτάνοση διαταραχή, τη νόσο του Grave.

Τι γίνεται αν οι εξετάσεις του θυρεοειδή δεν είναι φυσιολογικές;

Εάν οι εξετάσεις θυρεοειδή που κάνατε δεν είναι φυσιολογικές, ο γιατρός θα ζητήσει υπερηχογράφημα του θυρεοειδή για τον εντοπισμό ανωμαλιών και την ύπαρξη τυχόν όγκων στον θυρεοειδή αδένα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

 • Το εύρος των φυσιολογικών τιμών είναι ενδεικτικό.  Οι εργαστηριακοί παράμετροι διαφέρουν και παρουσιάζουν διακυμάνσεις από μικροβιολογικό σε μικροβιολογικό εργαστήριο.
 • Οι πληροφορίες που σας παρέχουμε σχετικά με την ερμηνεία των εργαστηριακών εξετάσεων, είναι ενημερωτικές και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν ιατρικές συμβουλές.
 • Ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα συνεκτιμήσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων, μαζί την κλινική σας εικόνα και το ιστορικό σας και ο οποίος θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νεότερες Εξελίξεις στην Ιατρική, Θέματα για την Υγεία, την Ομορφιά, την Ευεξία – Wellness.

Τελευταία Νέα στην Υγεία- Ανακαλύψτε Συμβουλές και Προτάσεις για Ευζωϊα & Ευεξία

Γίνετε Μέλος του ΙΑΜΑ και βελτιώστε την Υγεία σας Σήμερα!